Petra Månström
Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk minst 2-3 gånger i veckan. Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej Petra!
Jag undrar hur viktigt är det med fet fisk och hur ofta man bör äta det? Jag är själv inte så förtjust i fisk. Kan man då ersätta fisken med något annat?
Tack för svar!
Sara
SVAR:
Hej Sara!
Många äter alldeles för lite fisk och det gör att man missar viktiga näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk minst 2-3 gånger i veckan och framförallt är det den feta fisken som är viktig att få i sig – som sill, lax och makrill. Fet fisk är nämligen den bästa källan till D-vitamin och omega-3-fetterna DHA och EPA. Under mörka tider är vi i Sverige helt beroende av att få i oss D-vitamin via kosten då upptaget från solljus är begränsat. Omega-3-fettsyrorna DHA och EPA är essentiella och livsnödvändiga att vi får i oss. Det har bland annat visat ha god effekt för att minska hjärt- och kärlsjukdom, inflammationer samt diabetes. Fisk är dessutom en bra källa för jod och selen.
Om du inte äter fisk bör du åtminstone vara extra noggrann med att äta ägg samt mejeriprodukter för att få i dig D-vitamin. Du bör även vara noggrann med att få i dig alfa-linolensyra från vegetabiliska oljor som raps, linfrö och solrosolja då denna fettsyra kan omvandlas till EPA och DHA. Dock är denna omvandling i begränsande mängder så det kan därför vara fördelaktigt att ta tillskott med Omega-3-fettsyrorona EPA och DHA. Om du inte äter fisk kan det under de mörka tiderna i Sverige vara värt att ta tillskott av D-vitamin.
Hälsningar,
Petra Kindlund
Sammandrag som beskriver hälsofördelarna med Omega-3 fettsyrorna DHA och EPA
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22361189
Livsmedelsverkets råd om fisk:
http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/
LÄS OCKSÅ: