X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

macka

Rågbröd med keso, avokado och groddar serverades under pressfrukosten med Fazer igår. Foto: Petra Månström.

Det är trendigt att konsumera protein på längden och tvären. Kvarg, proteinshakes, proteinbars, proteinberikad mjölk och yoghurt och så vidare och så vidare. Lika icke-trendigt är det att käka kolhydrater.

Därför är det följaktligen inte helt lätt att vara brödproducent i dessa tider. För utöver kolhydraträdslan finns också en glutenskräck som börjar breda ut sig. Det var förmodligen mot bakgrund av detta som Fazer bjöd in mig och ett gäng andra personer inom tränings- och nutritionsvärlden till ett rundabordssamtal som ägde rum igår morse. I inbjudan stod att syftet var att ”diskutera budskapen kring träning, hälsa, dieter – och i synnerhet den evighetslånga diskussionen om kolhydrater”. På plats fanns också KI-forskaren Maria Lindskog som forskar på träningens inverkan på hjärnan samt internationellt erkände kocken Jonas Lundgren som också har ett stort träningsintresse.

Under frukosten framkom en hel del intressanta saker som jag skulle vilja dela med mig av här. Bland annat talade vi om det detaljintresse som finns för hur vi som verkar inom träningsvärlden äter. Blogginlägg som tar upp hur vi äter under en dag blir oerhört väl lästa och många av frågorna i kommentarsfälten handlar just om hur man ska äta. Är det farligt att äta gluten? Borde jag utesluta produkter som innehåller laktos? Är spaghetti giftigt? Och hur är det med den påstådda antibiotikan i mjölk? Frågorna är som sagt många och långt ifrån alla vi som jobbar med kost och träning kan förmedla den nödvändiga kunskapen som efterfrågas. På plats på frukosten fanns bland annat nutritionisten Anki Sundin som intygade just detta: att forskningen som finns inom kost och träning inte alltid förmedlas på ett korrekt och fullständigt sätt samt att missförstånden är många.

Vi har en tendens att dra saker och ting till extremer. Det är ofta svart eller vitt. Känner vi att vi ändå inte kan klara ett maraton och ha en gladiatorkropp så kan det lika gärna vara. Och vi snöar gärna in på detaljer istället för att se till helheten. Där har vi tränings- och kostförebilder ett stort ansvar, slogs det fast. Är vi verkligen helt sanningsenliga när vi berättar om hur vi tränar och äter? Eller stämmer våra instagrammade liv inte jättebra överens med verkligheten? Ofta är det ju så. Tar man tre drinkar en lördagskväll och måste skjuta upp långpasset till söndag eftermiddag på grund av baksmälla är det kanske inget som man förmedlar på sin träningsblogg.

Jonas Lundgren, som uppenbarligen gillar styrketräning eftersom det syns tydligt på honom, berättade att han äter på ett sätt som få skulle kalla ”kostperfekt”. Är han på resande fot och besöker restauranger kan det bli såväl mindre nyttig mat som en hel del alkohol, men detta kompenserar han genom att tänka lite extra på vad han äter när han är hemma igen. Det är just det här synsättet – balansen – som jag gärna skulle se mer av i sociala medier. Ja, helt enkelt att våra profiler skulle framstå mer som de människor de faktiskt är. Då är jag övertygad om att tröskeln att komma igång med en sundare livsstil skulle vara mycket lägre för många av oss. Trenden nu tycks vara att vilja se ut som en fitnesstävlande (och därmed ”tvingas” äta som en sådan för att få ned fettprocenten) samtidigt som man vill greja uthållighetsutmaningar som maraton, ultra och så vidare. En ekvation som är så svår att få ihop att det faktiskt är helt okej att låta bli. Och börja njuta istället, för då kommer harmonin och den goda formen på köpet.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv