Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Jag och min Funbeatkompis Erik som tidigare idag guidade mig uppför och nedför ”Hill of Tears” – den gamla avfallstippen bakom Koppartälten i Hagaparken. Frösundatoppen är ett annat namn på den 50 meter höga kullen. Foto: Petra Månström.

Vet inte vad det är för fel på mina lår just nu, men de är stela, stumma och gnäller vid minsta lilla försök till snabbare löpning. Jag hade alltså inte några förväntningar på stordåd när jag joggade genom Hagaparken, förbi Koppartälten och fram till den gamla avfallstippen – som tydligen till stor del består av rivningsmaterial från de gamla Klarakvarteren. Frösundatoppen är ett annat namn på den 50 meter höga kullen. Uppenbarligen var det en hel del rivningsmaterial eftersom det skapat ett riktigt monster till backe. Min Funbeatkompis Erik har döpt den till ”Hill of Tears” och varför den heter så förstår alla som sprungit (eller försökt springa) uppför den där backen. I början är man stursk eftersom lutningen är förhållandevis moderat, men sakta men säkert brantar det på och mot slutet ber man om nåd där man försöker sig på någon slags löpning på mjölksyrestinna ben.

Som ni ser åkte såväl höjdkurvor som min puls berg-och-dalbana under dagens backlöpning. Skärmdump från Garmin Connect.

Fyra vändor uppför ”Hill of Tears” blev det och medan Erik pinnade på med lätta, spänstiga steg kände jag mig som heffaklumpen. Det var olidligt varmt och svårjobbat, men den euforiska känslan av att nå backkrönet gick inte att ta miste på. Och utsikten var faktiskt värd alla svettdroppar! Tänk att det kan vara så karaktärsdanande och roligt att springa uppför en avfallstipp! Den här backen kommer jag göra till min bästa kompis ända fram till Lidingöloppet…

Vi pratade en hel del om löpning under dagens pass, Erik nämnde bland annat att han sedan han började träna mer varierat och inte endast löpning blivit såväl snabbare som fri från skador. Han tyckte att min nya satsning på crossfit lät bra och sedan berättade han om sina nya Newton-skor som jag blev riktigt sugen på att testa. Nu blir det en superlugn fredag så jag är fit for fight på lördagsmorgonens crossfitpass! Fler som kört backe idag? Eller annat pass i värmen?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar