Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

HIT

Från vänster: instruktör Magnus, deltagaren Åsa och undertecknad. Foto: Privat.

Befinner mig just nu inne i löpviloperioden efter Rivieramaran och roar mig med att provträna lite av varje. Igår var det dags att testa HIT (Högintensiv träning), ett pass som beskrivs som det tuffaste Friskis & Svettis har att erbjuda:

”Detta är vår tuffaste träning. HIT är ett pass med hög intensitet rakt igenom och där du känner igen moment både från klassik fysträning till hårda intervallpass. Alla dina fysiska kvaliteter utmanas, med betoning på uthållighet inom styrka och kondition, spänst, explosivitet och snabbhet. Passet är uppbyggt i zoner. I varje zon utför du tre olika övningar i så många varv, loopar du hinner. Tempot är högt och vissa övningar bygger på redskap som kettlebells, skivstänger, medicinbollar, hopphäckar. HIT är rejält tuff träning, men du tävlar mot dig själv och du har gruppen och ledaren som stöd. Du ska vara tränad, van att jobba med redskap och gilla att utmana dina gränser.”

Redan när jag fick syn på ledaren Magnus, som bar shorts utanpå tightsen, fick jag lite crossfitvibbar. Han påminde om killen som ledde passet jag körde på Crossfit Nordic i fjol. Magnus var mycket pedagogisk och gick först igenom alla övningar noggrannt. Där blev flirten med crossfit ännu tydligare med förkortningar som till exempel OHS (overhead squat) dök upp. Det är i och för sig lite coolt men jag tror nästan jag föredrar svenska namn på övningarna.

Sedan tog uppvärmningen vid och därefter startade själva passet. Vi delades in i fyra grupper som skulle jobba i en zon i taget. Där skulle man genomföra tre övningar i så många varv man hann med under en viss tid. Det var frivändningar med medicinboll och skivstång, björngång, armhävningar, utfallssteg med vikter i händerna, axelpress, upphopp och så vidare. Jag kan intyga att jag efter bara en zon var helt plaskvåt av svett och efter passet förbluffades jag över hur mycket man kan svettas på så kort tid.

Magnus var mycket närvarande hela tiden – tipsade, justerade och peppade. Jag kände en helt annan trötthetskänsla än under löpning, här var det mer en stark trötthet i hela kroppen snarare än lokalt i benen. Som slutkläm delade vi in oss två och två och skulle göra så många armhävningar, situps och knäböj vi hann med på en viss tid. Det var här jag fick nöjet att teama upp med superstarka Åsa (se bild ovan).

Puh! Behöver jag säga att min kropp som numera är lätt ovan vid styrketräning fick sig en fin liten chock? Men den är enbart av godo! Passet var roligt och träningen känns effektiv. Så här dagen efter känns det både här och där, kan jag meddela. Snälla Friskis & Svettis, kan ni inte peta in fler HIT-pass i schemat så det blir lättare att få plats?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar