Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

stretch

Stretchar efter gårdagens sköna distanspass längs Söder och Norr Mälarstrand. Foto: Petra Månström.

Vet ni vad? Jag vågar knappt skriva det här inlägget. För då kanske eländet kommer tillbaka. Vågar liksom inte riktigt tro på att hälsporren är borta. En sak vet jag: det kommer att ta en god stund innan jag slutar känna efter och analysera varenda löpsteg jag tar:

”Gör det inte lite ont ändå?”
”Vågar jag fortsätta?”
”Tänk om jag sabbar allt nu?”

Men nu har jag genomfört mitt tredje löppass med mina vanliga löparskor. Med vanliga menar jag skor som inte är någon variant av Hoka One One. De skorna är förvisso super och en stor anledning till att jag kunde starta upp löpningen på ett ganska tidigt stadium. Men känslan att springa i gamla favoriterna är svårslagen. Man kommer närmare marken, får ett bättre frånskjut och känner sig snabbare.

Hur som helst. Hur gjorde jag då, vilket är framgångsreceptet? Hur blir man kvitt detta löpargissel som tycks drabba så oerhört många? Jag vill en gång för alla poängtera att jag inte sitter inne på något universalrecept, utan kan bara berätta vad som fungerade och inte fungerade för mig. Sedan kan det förstås också vara så att sporren ändå skulle ha läkt spontant efter de här fyra månaderna som jag har lidit av eländet.

Det kan mycket väl också vara så att de behandlingsmetoder jag testat och tyckt inte har fungerat kanske ändå har påskyndat läkningen. Som sagt, den här skadan är komplex. Kanske var det inte ens regelrätt plantar fasciit, alltså en inflammation i bindväven under hälen, som jag har lidit av. Kanske är det inflammation någon annanstans i foten. Ont gjorde det hur som helst. Och nu gör det inte längre ont.

Nåväl, här kommer mina punkter:

1. Träna upp fotstyrkan
Alla som löptränar borde ha fotstyrketräning som en naturlig del av sin träning. Även när man inte är skadad. Sjukgymnast David Felhendler tipsade mig om en rad effektiva övningar som ni hittar videoklipp på här.

2. Testa olika sjukgymnaster/naprapater
Det finns en rad olika behandlingsmetoder som erbjuds av naprapater, sjukgymnaster, kiropraktorer med flera. Alla metoder passar inte på alla, så testa gärna olika metoder innan du bestämmer dig. Dock kan det vara en god idé att ge en metod åtminstone några besök innan du bestämmer dig för att byta. Oftast är ju dessa experter privatpraktiserande och inte helt billiga att besöka. Hör dig för med löparbekanta och försök få rekommendationer. Jag kan rekommendera Jonas Hård af Segerstad, naprapat på kliniken Naprologica här i stan. Han tillämpar en metod som kallas neurokinetisk terapi, där man söker efter kompensatoriska rörelsemönster ur motorkontrollcentrums perspektiv. Förenklat innebär det att smärta kan bero på obalans, överanvändning eller överbelastning av vävnader. Jonas gjorde en screening på mig och jag fick sedan med mig ett gäng hemövningar, bland annat en som gick ut på att varva massage av vänsteraxeln med bäckenlyft. Ja, det låter lite knasigt men funkade på mig.

3. Ge dig inte ut för tidigt!
Jag vet hur det är! Man vill bara ut och testa lite, se hur det känns. För att kanske i värsta fall inbilla sig att det inte gör ont – fast det gör jätteont. Det luriga är också att smärtan avtar när man blir varm, så då kan det onda delvis maskeras. Smällen kommer när du har duschat och vilat benen en stund. DÅ kommer rekylen med en hård smäll. Så, gör inte mitt misstag och ge dig ut för tidigt och ”testa lite”. Inse att det här kommer att ta en stund och ha tålamod. Kör alternativ träning så länge, spinning, landsvägscykling och vattenlöpning är några utmärkta sätt att hålla igång flåset på.

4. Stretcha!
Vi löpare är sällan särskilt bra på att stretcha. Vad är vitsen med det liksom och kom det inte någon forskning för ett tag sedan som sa att stretching är onödigt? Kanske det, men är du skadad så är det inte riktigt samma spelregler. Tvärtom kan stretchingen hjälpa till att påskynda läkningen och har du syndat och gett dig ut för tidigt kan rejäl stretching minska den där mardrömssmällen jag beskrev i punkt 3. Här är exempel på en grym stretchövning för dem med hälsporre.

5. Underskatta inte placeboeffekten
Strassburgstrumpor, laser, knak och brak. Det finns många olika metoder som har hjälpt folk som lider av hälsporre. Och tror du på behandlingen ökar ju sannolikheten att den fungerar. Strumpmetoden fungerade tyvärr inte för mig då nattsömnen blev lidande, men andra har rapporterat att den fungerar mycket bra. Prova dig fram och underskatta inte placeboeffekten.

6. Byt fokus
Om du bara har i skallen att du vill tillbaka till löpningen kommer du att bli knäpp. Till slut kanske suget blir så stort att du ger dig ut och ”testar lite” och bara slår upp eländet igen. Mitt tips är att försöka hitta en alternativ älsklingsträning, för mig blev det spinningintervaller. Genom att blåsa ut järnet på cykeln fick jag den där efterlängtade endorfinkicken och löpsuget dämpades. Dessutom anmälde jag mig till en cykeltävling i sommar, för att ytterligare skapa en morot till att fortsätta cykla.

7. Skaffa skoinlägg
Nej, skoinlägg kan inte ersätta fotstyrketräning. Men i den akuta fasen av skadan kan det vara bra med ett inlägg som har gjutits efter dina fötter. Jag besökte Anatomic vid Sophiahemmet här i Stockholm som fixade inlägg åt mig för strax under 2 000 pix. Inte helt gratis och känns det dyrt kan du även köpa generella inlägg på Apoteket etc som också fungerar bra. Jag har alltid i inläggen i mina löparskor när jag springer, kliniken kan skära till inläggen så att de passar i dina favoritskor. Ha även inlägg i dina vardagsskor, då fungerar generella bra eftersom belastningen på fötterna inte är lika stor när du promenerar som när du springer.

8. Tejpa
Tejpning hjälper till att öka fotens motståndskraft under läkningen. Du ska absolut inte ersätta fotstyrketräning med tejpning, men under de första passen och under tävling/hårda pass kan tejpning vara en bra idé. Uppsök sjukgymnast eller liknande som kan visa dig hur du tejpar rätt.

9. Ha tillförsikt
Till sist: du kommer att bli bra! Förr eller senare läker eländet ut. Genom att fuska och ge dig ut för tidigt förlänger du eländet. Tänk positivt och peppa dig själv med positiva målbilder. Snart är du ute i spåret igen och då kommer du att uppskatta löpningen ännu mer, tro mig!

Stort lycka till! Har du fler tips, skriv gärna i kommentarsfältet nedan!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv