X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Eva Edin

Eva Edin under tävlingen Skutan Runt i somras. Foto: Privat.

Vem är du?

– Fyller 36 år om några veckor. Jobbar med måltidsfrågor i en kommun, gift och mamma till två tjejer, född och uppvuxen i Enköping. Idrott och kost är mina två stora intressen.

När började du springa?

– Började med handboll och fotboll i sex-sjuårsåldern. Konditionsträning flätades in i lagidrotten mer och mer ju äldre jag blev. Slutade med fotbollen när jag fick mitt andra barn och har därefter haft löpning och spinning som huvudsakliga träningsformer.

Varför började du springa?

– Började springa kontinuerligt i tonåren, för att få bättre kondition i fotbollen. Fick snabbt in löpning som ett viktigt komplement till lagsportandet. Blev biten och började redan då drömma om att en dag springa ett maratonlopp.

Hur har löpningen påverkat ditt liv?

– Löpning ger mig ett lugn och är en kanal för alla möjliga känsloyttringar. Jag springer när jag är glad och taggad men också ibland för att ge utlopp för ilska eller för att rensa huvudet från tankar som tuggar runt. Den har gjort mig mer målmedveten och gett mig inre styrka på många sätt.

Berätta om din bästa löparupplevelse!

– Sista kilometern på mitt första maraton var mycket speciell. Hade upplevt ett behagligt lopp i drygt tre mil och sedan mer eller mindre dundrat in i den berömda väggen. Mentalt och fysiskt helt slut stapplade jag fram meter för meter. Familjen hade stått längs banan med proviant och hejat och jag visste att de nu väntade vid målet, jag ville bara ta mig dit och försökte slå bort alla negativa tankar som tröttheten släppte fram. När jag korsade mållinjen var känslan obeskrivlig, en dröm jag haft så länge hade blivit verklighet och att få dela den stunden med min fina lilla familj ger mig rysningar när jag tänker på det fortfarande.

Vad är det bästa med löpning?

– Löpning är enkelt och lättillgängligt, gör att jag kommer ut och får frisk luft året runt, och stärker mig mentalt och konditionsmässigt.

Vilket är ditt favoritpass?

– Det varierar. Just nu föredrar jag asfaltsrundor tidiga söndagsmorgnar 15-20 km där tempot är mindre viktigt än en behaglig känsla.

Vilka skor springer du helst i?

– Har ett par Asics som är rejält stötdämpande och som jag stortrivs med.

Vilka är dina mål med löpningen?
– Att fortsätta tycka att det är roligt. Jag vill också gärna springa ett maraton lite snabbare. Sedan vill jag gärna få möjlighet att springa fler lopp (gärna tillsammans med min man) där naturupplevelsen är i fokus.

Vem är du som löpare om tio år?

– Förhoppningsvis samma som idag men med fler meriter på mitt löpar-cv.

Hur hittar du inspiration till din löpning?

– Dels genom att sätta upp nya mål i form av olika lopp, dels genom att inte styra upp för mycket utan låta dagsformen avgöra vad för typ av runda det blir. Ibland får man motivationssvackor och då tillåter jag mig att vila från löpning några veckor och träna annat istället. Det har varit mycket bra för min motivation att ibland få längta efter löpningen!

Dina bästa pepptips till någon som vill börja med löpning?

– Att fokusera på kontinuitet i första hand, och att sätta upp mål som inte är för stora eller ligger för långt bort i tid. Ha kul, ha tålamod och beröm dig själv för varje litet framsteg!

Vilken är din främsta drivkraft i löpningen?

– Det jag med säkerhet vet är att livet är inte oändligt, så länge jag känner att kroppen kan springa så vill jag springa. Det är min enda drivkraft!

När på dagen springer du helst?

– Tidiga morgnar eller senare eftermiddag/kväll. Vardagar springer jag medan dottern tränar på kvällen, på helgen ställer jag gärna klockan och sticker iväg innan resten av familjen vaknat. Perfekt start på dagen och inkräktar inte för mycket på familjeaktiviteterna.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv