Eva: ”Jag kan inte leva utan träning”

Eva Edin

Eva Edin under tävlingen Skutan Runt i somras. Foto: Privat.

Vem är du?

– Fyller 36 år om några veckor. Jobbar med måltidsfrågor i en kommun, gift och mamma till två tjejer, född och uppvuxen i Enköping. Idrott och kost är mina två stora intressen.

När började du springa?

– Började med handboll och fotboll i sex-sjuårsåldern. Konditionsträning flätades in i lagidrotten mer och mer ju äldre jag blev. Slutade med fotbollen när jag fick mitt andra barn och har därefter haft löpning och spinning som huvudsakliga träningsformer.

Varför började du springa?

– Började springa kontinuerligt i tonåren, för att få bättre kondition i fotbollen. Fick snabbt in löpning som ett viktigt komplement till lagsportandet. Blev biten och började redan då drömma om att en dag springa ett maratonlopp.

Hur har löpningen påverkat ditt liv?

– Löpning ger mig ett lugn och är en kanal för alla möjliga känsloyttringar. Jag springer när jag är glad och taggad men också ibland för att ge utlopp för ilska eller för att rensa huvudet från tankar som tuggar runt. Den har gjort mig mer målmedveten och gett mig inre styrka på många sätt.

Berätta om din bästa löparupplevelse!

– Sista kilometern på mitt första maraton var mycket speciell. Hade upplevt ett behagligt lopp i drygt tre mil och sedan mer eller mindre dundrat in i den berömda väggen. Mentalt och fysiskt helt slut stapplade jag fram meter för meter. Familjen hade stått längs banan med proviant och hejat och jag visste att de nu väntade vid målet, jag ville bara ta mig dit och försökte slå bort alla negativa tankar som tröttheten släppte fram. När jag korsade mållinjen var känslan obeskrivlig, en dröm jag haft så länge hade blivit verklighet och att få dela den stunden med min fina lilla familj ger mig rysningar när jag tänker på det fortfarande.

Vad är det bästa med löpning?

– Löpning är enkelt och lättillgängligt, gör att jag kommer ut och får frisk luft året runt, och stärker mig mentalt och konditionsmässigt.

Vilket är ditt favoritpass?

– Det varierar. Just nu föredrar jag asfaltsrundor tidiga söndagsmorgnar 15-20 km där tempot är mindre viktigt än en behaglig känsla.

Vilka skor springer du helst i?

– Har ett par Asics som är rejält stötdämpande och som jag stortrivs med.

Vilka är dina mål med löpningen?
– Att fortsätta tycka att det är roligt. Jag vill också gärna springa ett maraton lite snabbare. Sedan vill jag gärna få möjlighet att springa fler lopp (gärna tillsammans med min man) där naturupplevelsen är i fokus.

Vem är du som löpare om tio år?

– Förhoppningsvis samma som idag men med fler meriter på mitt löpar-cv.

Hur hittar du inspiration till din löpning?

– Dels genom att sätta upp nya mål i form av olika lopp, dels genom att inte styra upp för mycket utan låta dagsformen avgöra vad för typ av runda det blir. Ibland får man motivationssvackor och då tillåter jag mig att vila från löpning några veckor och träna annat istället. Det har varit mycket bra för min motivation att ibland få längta efter löpningen!

Dina bästa pepptips till någon som vill börja med löpning?

– Att fokusera på kontinuitet i första hand, och att sätta upp mål som inte är för stora eller ligger för långt bort i tid. Ha kul, ha tålamod och beröm dig själv för varje litet framsteg!

Vilken är din främsta drivkraft i löpningen?

– Det jag med säkerhet vet är att livet är inte oändligt, så länge jag känner att kroppen kan springa så vill jag springa. Det är min enda drivkraft!

När på dagen springer du helst?

– Tidiga morgnar eller senare eftermiddag/kväll. Vardagar springer jag medan dottern tränar på kvällen, på helgen ställer jag gärna klockan och sticker iväg innan resten av familjen vaknat. Perfekt start på dagen och inkräktar inte för mycket på familjeaktiviteterna.

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Petra Månström Krönika

”Biff och rödtjut har aldrig smakat bättre”

Petra Månström i fäders spår.

”Du måste vara på hugget hela tiden”

Löpning

Så lyckas du på Lidingöloppet.

Loppet där du slipper allt som är lagom

Ultra

”En formidabel fysisk utmaning.”

Swissalpine Marathon. Bildspel

78 kilometer och 2700 höjdmeter

Löpning

Swissalpine Marathon 2014.

Nordiska dieten bra för hälsan

Nordisk mat, med råvaror som rotfrukter och viltkött, kan vara väl så bra för hälsan som den upphaussade Medelhavskosten.

Mellanmålet som är vägen till toppform

Forskning

”Upplevde minskad hunger.”

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

SUPERMAT

”Bekämpar sjukdomar kraftfullt.”

”Enda upplägget som funkar”

Träning

Så får du resultat som varar.

Viktnedgång ökar risk för depression

Studie

”Vill inte avråda någon från att banta.”

”Idag är det normalt att leva ohälsosamt”

TRÄNING

Var beredd på att sticka ut.

Smoothien som ger dig starka ben

HÄLSA

Frostig, fruktrik och läskande.

Twitter kan sabba ditt förhållande

Forskning

”Kan leda till otrohet.”

Studie: Små mängder alkohol kan skada

Hälsa

Inte så nyttigt trots allt, enligt ny studie.

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

SUPERMAT

”Bekämpar sjukdomar kraftfullt.”

”Snygg naken är inte viktigast”

Träning

Därför motionerar stockholmarna.

”Trams att hård träning räcker”

Träning

Gudiol om hur man når expertnivå.

HÄLSA

Bäret alla kvinnor
bör äta mer av

Kostexperten listar nyttigaste bären.

Hälsa

Livsmedel som bränner fett

Maten som fixar bikiniformen.

FORSKNING

Morgonpigga mer oetiska

”Myten stämmer inte.”

Relationer

5 misstag i relationen

Så räddar du förhållandet.

Idrottsmedicin

”Fick akut smärta
i foten efter maran”

Dan Leijonwall ger råd.

IDROTTSMEDICIN

Träningsvärk utan att ha tränat

”Jag vaknar med värk i benen.”

Träning

Så blir du av med fladdret på magen

Övningarna som tajtar till din kropp.

LÖPCOACHEN

Så lägger du upp passet

”Är Hammarbybacken för brant?”

Kostexperten

”Hur bra är det att detoxa?”

Påstås rena kroppen från föroreningar.

RECEPT

”Smoothie bättre än kaffe”

Tre läskande recept du måste prova.

SUPERMAT

Tio nyttigaste sakerna du kan äta

”Bekämpar sjukdomar kraftfullt.”