Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

lopare

Varannan svensk känner sig stressad över att inte hinna med träningen, visar en ny undersökning. Foto: Anders Wiklund/TT.

Det är mycket som ska hinnas med om dagarna. Förutom jobb och eventuell familj ska ju helst också träningen hinnas med. Det är där det blir problem får många av oss.

Vi har svårt att få ihop vardagspusslet och blir stressade över att inte hinna med träningen. Mest stressade blir kvinnorna, visar Hälsobarometern som är en undersökning gjord av Norm på uppdrag av hälsokostkedjan Life.

1 030 svenskar har besvarat frågor om kost, motion och hälsa och man ser bland annat att 55 procent känner sig stressade över att hinna med regelbunden träning i vardagen. De som är mest stressade över att få in träning och motion i vardagens livspussel är kvinnorna. Bland dem svarar 63 procent att de ofta eller ibland känner sig stressade. Männen oroar sig betydligt mindre och motsvarande siffra bland dem är 47 procent.

Av undersökningen framgår vidare att långt fler kvinnor än män tränar för att bli starka – 33 procent mot 24 procent av männen. Dessutom svarar lika många kvinnor som män att de tränar och motionerar för att bygga muskler, 21 procent. Men svenskarnas främsta mål med träningen är att hålla sig friska längre, det svarar så många som varannan person. Att orka mer i vardagen och få mer energi är också stora anledningar till varför svenskarna motionerar, det svarar 44 respektive 43 procent. Men det är långt ifrån alla som faktiskt tränar. I undersökningen uppger var femte svensk att de helt struntar i träningen.

Jag kan känna viss uppgivenhet av saker som syftar till att få oss att må bättre paradoxalt nog bara blir ytterligare en stressfaktor. Jag vet själv hur det är: efter en lång dag på kontoret vill man bara hem till soffan och ta det lugnt, att då ignorera de impulserna och dra till gymmet, ge sig ut i spåret eller något annat kräver stenhård disciplin. Hur ska man då komma tillrätta med problemet? Acceptera att man måste tvinga sig själv eller hitta en lösning som gör träningen njutbar?

Jag tänker att måste träning ske eller vara ett visst sätt? Visst är det bra att komma upp i en viss pulsnivå och så vidare, men har man inte tiden eller motivationen kan faktiskt en rask promenad på lunchen eller några armhävningar framför tv:n vara bättre än inget. Det kommer inte att göra dig redo för ett maraton, men du håller dig åtminstone i dräglig form. Bara att ta trapporna istället för hissen några gånger om dagen är ett gyllene tillfälle till lite pulshöjande träning, tro mig.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar