Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

newbalance

Fick för första gången springa i minimalistiska skor under morgonens pressträff med New Balance. Foto: Petra Månström.

Jag har skådat ljuset! Att springa med tunga, dämpade skor känns numera som att äta kola med papper på. Typ. Okej, lite ironisk var jag kanske nu, men faktum är att jag är positivt överraskad. Trodde inte att mina vader skulle palla ens en kilometer i ovanstående skor, men tji fick jag.

Hur som helst, i morse drog jag ut på Djurgården för att vara med på en pressfrukost som New Balance höll i. Vi ekiperades med var sitt par skor och sedan joggade vi iväg på en runda med journalisten och passionerade terränglöparen Fredrik Ölmqvist som guide. Och visst fick vi smaka på terräng, det var ju själva syftet med eventet. Jag som har extremt lätt för att vricka fötterna noterade att jag kände mig mycket stabilare i de här tunnare skorna (tå-häldroppet är 4 mm) där man kommer mycket närmare underlaget.

Vi varvade löpning på ridstigar med avstickare rakt ut i skogen, ibland på stigar och ibland obanat över stock och sten. Piskrapp i ansiktet från utstickande träd och smekningar från lövträden fick man på köpet. Fick också väldigt bra skoskötseltips av Fredrik: dels att inte vänta med att tvätta av smutsiga skor, låter man dem torka med lera och annat gojs på förkortas livslängden nämligen avsevärt. Och dels att inte stoppa i för mycket tidningspapper i de blöta, nytvättade skorna – för då förändras skons passform. Lagom mycket papper duger bra.

Just nu känner jag inte så mycket i vaderna men det lär ju komma. Har tidigare rynkat på näsan åt så kallade minimalistiska skor, men är nu beredd att omvärdera en aning. Den smärta jag hade på utsidan av knät när jag försökte springa tidigare i veckan kändes dessutom inte alls i morse. Om det berodde på skorna eller på att jag vilat några dagar låter jag vara osagt. Modellen heter hur som helst Minimus WT10.

Efter avklarad runda serverades vi en efterlängtad frukost inne på mysiga fiket Flickorna Helin & Voltaire. En fin start på dagen, och en flygande inledning på min minimalistiska karriär…kanske ;-)

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar