Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Tony Hatefnejad

Tony Hatefnejad kommer från Skövde och har gått från tennisspelare till passionerad löpare. Foto: Kay Hultmark.

Jag har nu det stora nöjet att presentera veckans löpare – Tony Hatefnejad från Skövde!

Vad var det som fick dig att börja springa?

– Är i grund och botten tennisspelare men på grund av alltför många skador bestämde jag mig för att börja träna hårdare och framförallt börja springa. Började med några kilometer och när jag efter ett tag insåg hur jag mådde efter jag sprungit och att det inte fanns stopp i mig så fastnade jag för det och ville springa längre och längre. Slutade på fyra mil en gång i veckan.

Vad är det som motiverar och inspirerar dig att fortsätta springa?

– Har börjat satsa på löpningen idag, är helt fast och vill förbättra mina tider. Men självfallet är det känslan och glädjen som driver mig att fortsätta.

Vilka effekter av löpningen har du märkt på dig?

– Färre skador, mår oerhört mycket bättre och har fått ett bättre fokus. Har också fått bättre fysik men framför allt är jag mycket gladare.

Vad är bästa rådet till någon som aldrig har sprungit och vill komma igång?

– Börja lugnt, hellre oftare än kort än sällan och långt. Öka distansen liksom farten successivt. Gå gärna med i någon form av löp- eller motionsgrupp. De flesta gym har det, alternativt löparklubbar som har löpare i alla olika nivåer.

Din häftigaste löparupplevelse?

– Det var när jag för första gången klarade av att springa fyra mil utan att stanna. Det var då jag insåg att jag kanske bör fortsätta med det här. Samt min första halvmara som jag sprang på 1:19 (distriktmästerskap) och hamnade på fjärde plats.

Något du ännu inte har gjort i löpväg men drömmer om?

– Att få springa New York Marathon är en stor dröm.

Springer du året om?

– Ja, absolut! Att bestämma sig kvällen innan är det bästa. Förbered, lägg fram alla kläder, ställ klockan och sen är det bara upp och hoppa. Känslan efter att man klarat av att löpa i kylan är underbar.

Tränar du något annat förutom löpning och i så fall vad?

– Tennis, styrketräning för att stärka framför allt bålstyrkan samt överkroppen. Ibland vattenlöpning.

Umgås du mycket med andra löpare?

– Springer i klubb, tränar med dem. Men inget på privat nivå. Dock många som hobbyspringer i min vänskapskrets.

Dokumenterar du din löpning någonstans och i så fall hur?

– Dokumenterar min träning med hjälp av min pulsklocka (Polar), som därefter synkroniseras till nätet och visar alltifrån mina mellantider till puls etcetera.

Till sist: ditt allra bästa pepptips?

– Sätt upp mål! Belöna dig själv efter att du uppnått dem! Löpning är kul!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv