Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

brownbeans

För en vegan är baljväxter som bönorna ovan en av de viktigaste källorna till protein. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag är vegan och tränar på elitnivå. Har nu börjat träna enligt metoden ”train low, race high” vilket innebär att man lär kroppen träna på fettdrift istället för att hämta energi från kolhydraterna. Egentligen handlar det väl om att man går på LCHF. Men hur fungerar kombinationen vegan – elitmotionär och LCHF egentligen? Att tillägga är att jag redan nu har ganska låg fettnivå i kroppen.

Anders

SVAR:

Hej Anders,

intressant fråga! Till att börja med vill jag nämna att det, utifrån forskningen, än så länge inte finns några övertygande bevis för att ”train low – compete/race high” skulle förbättra prestationsförmågan jämfört med vanlig kolhydratrik kost. Därmed inte sagt att det inte finns personer som själva upplever att de presterar bättre med denna typ av kosthållning.

Såväl vegankost som LCHF är två relativt extrema kosthållningar och det gäller att ha bra koll på sin näringslära för att minska risken för näringsbrist. Att kombinera dessa två är inget jag skulle rekommendera, speciellt inte strikt LCHF.

Rent energimässigt behöver det inte vara några problem om intaget av nötter, frön och oljor (kokosolja, rapsolja, olivolja) är högt. Det jag ser som det stora problemet är just proteinet. Får du inte i dig tillräckligt med fullvärdigt protein kommer det på sikt leda till sämre prestationsförmåga, sämre ork och ökad risk för infektioner.

För en vegan är baljväxter en av de viktigaste källorna till protein, speciellt i kombination med spannmål för att få fullvärdig aminosyraprofil. Tofu är ett livsmedel som innehåller mycket fullvärdigt protein men låg andel kolhydrater varpå det skulle vara en bra källa ifall du utesluter baljväxter. Även nötter och vissa frön kan bidra med en del men upptaget är inte alltid det är optimala. Genom att blötlägga och grodda ökar näringsupptaget.

Rent teoretiskt går det att kombinera veganmat och LCHF men det krävs mycket kunskap och planering. Fundera på hur strikt du måste vara, måste baljväxter uteslutas? En del väljer ju att hålla sig till lågkolhydratkost under dagen men har ett högre intag efter träning då vi har en helt annan respons i kroppen. Vill du vara strikt bör du varje dag ha ett högt intag av tofu, groddar, blötlagda nötter och frön och kanske komplettera maten med veganskt proteinpulver emellanåt. Och ett sista råd, ta det inte till sin yttersta spets. Märker du att det inte fungerar kanske det är läge att tänka om.

Lycka till!

Emelie

Har du en fråga till Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar