Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

gitte

Gitte Enander hade inte sprungit milen sedan tonåren när hon började löpträna igen 2011. Foto: Privat.

Dags för en ny Veckans löpare! Den här gången är det Gitte Enander, 38, som bor i Stockholm. Hon har en snart vuxen son och en särbo samt arbetar på TeliaSonera.

Hur länge har du sprungit?

– Sedan våren/sommaren 2011. Hade då aldrig i hela mitt liv sprungit längre än 10 km och det var väl minst 20 år sedan jag gjort det innan dess.

Vad fick dig att börja springa?

– Jag började jogga så smått 2011 på grund av mitt osunda leverne. 2010 vaknade jag upp dagen efter en fest och mådde så fruktansvärt dåligt efter en kväll med alkohol och cigaretter. Minns än idag hur jag tänkte att nu får det fanimej vara NOG! Gick direkt till gymmet och köpte ett årskort. Under hösten 2009 gick min hälsena av, så det var först 2010 jag kunde börja röra på mig lite mer komfortabelt. Men började då med spinning för att få lite flås och gå ner några kilo i vikt. En bekant som sprang maraton blev en stor källa till inspiration för mig. Anmälde mig till Stockholm Halvmarathon 2011 och det var mitt delmål inför Stockholm Marathon som jag ju bestämt redan när jag var tonåring att det ville jag ha klarat av innan jag fyllde 40 år. Det har alltid varit en sak på min att göra-lista. Men jag har ännu ett helt år kvar till 40 och nu i vår springer jag mitt tionde maraton, hoppas jag.

Vad får du ut av din träning?

– Jag kan hålla koll på min vikt eftersom jag ÄLSKAR god mat! Och godis. Men framför allt positivt för min mentala hälsa. Är i grunden en rastlös person men sedan jag började springa regelbundet känner jag mig så mycket lugnare.Finns inget bättre än att sjunka ner i soffan efter ett långpass och äta god mat.

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Absolut. Småont lite här och där. Det vandrar liksom runt, då går jag till massör, naprapat och sjukgymnast och så får man rehab- och prehabträna så vips går det över. Har känt mig omotiverad periodvis men det hänger väl ihop lite med livspusslet. Om man har mycket på jobbet och inte hinner träna så går man upp i vikt och sover dåligt vilket i sig medför uselt humör men då man inte hinner sticka ut och springa av sig all frustratio – ja, det blir en ond cirkel. Då måste man bara ta sig tid och börja om från början igen. Men också tillåta sig att faktiskt vila emellanåt.

Tränar du något annat än löpning?

– Just nu mest spinning och borde styrketräna och simma oftare, men det kommer bli mer cykel och simning ute nu när det förhoppningsvis snart blir vår och sommar! Började med triathlon 2014. Råkade lite hastigt och lustigt anmäla mig till Ironman Kalmar trots att jag 2013 vare sig hade en cykel eller kunde crawla. Men det gick ju bra att lära sig!

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– Nja, det viktigaste är nog just nu att hålla mig skadefri och må bra. Att bli snabbare på milen, halvmaran, maran finns väl alltid i bakhuvudet men jag är lite för bekväm. Hamnar lätt i min ”komfortzon” när jag är ute. Långsiktigt mål – Ironman på Hawaii? Kanske kan vinna min åldersgrupp när jag blir 75 ?

Ditt absolut bästa träningsminne?

– År 2012, när jag såg 39-kilometersskyltarna på mitt livs första maraton i Paris. Då började jag nästan grina. Jag var typ tvungen att tänka på skittråkig engelsk ligafotbollsmatch för att kunna hålla tillbaka tårarna, haha.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?

– Sätta upp mål. För egen del skulle jag nog inte träna så mycket om jag inte varje år hade ett eller flera mål att träna inför. Det vill säga anmäla sig till motionslopp! Det är kul!

Pryl du inte kan vara utan under passet?

–Hårsnodd och GPS!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar