Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

vinterlopnin

Vintern är här, åtminstone i delar av landet. Halt är det på desto fler ställen. Det ställer speciella krav på teknik och utrustning. Foto: Icebug.

Är det fler här som tappar motivationen att ge sig ut i spåret när det är halt, mörkt och kallt ute? Förvisso är den här perioden på året utmärkt för att fokusera mer på alternativ träning och uppbyggnad, men det är en fördel om man inte helt lägger ner löpningen. Då blir det inte lika trögt att starta upp igen i vår och det är ju faktiskt skönt att träna utomhus ibland och få lite frisk luft. Här kommer några tips från Icebug, ett svenskt skoföretag som är mest känt för sina dubbskor, på viktiga saker att tänka på under vinterlöpningen:

– Ha kläder som håller dig torr och lagom varm.
– Använd reflexväst och pannlampa om du springer i mörker, dels för att andra ska se dig och dels för att du själv ska se var du sätter fötterna.
– Är det riktigt kallt kan du använda en särskild andningsmask för att värma upp inandningsluften och undvika ömma luftrör.
– Är det halt bör du ha skor med dubbar som håller dig på fötterna oavsett underlag.

vinterlopning2

Skor med dubbar eller broddar är bra när man springer på halt underlag. Inte minst för att undvika att halka och skada sig. Foto: Icebug.

Här kommer ett gäng vanliga frågor om vinterlöpning – med tillhörande svar:

Är det inte farligt att springa när det är kallt?
– Det går utmärkt att springa när det är kallt. Men det fnns några saker du bör tänka på. Klä dig så att du syns och håller dig varm. Är det riktigt kallt, 15-20 minusgrader, bör du använda en andningsmask för att värma
upp inandningsluften.

Borde jag inte stanna inne när det är kallt och halt, jag kommer väl bara halka och frysa?
– Tvärtom! Är du bara rätt förberedd och utrustad så är vinterlöpning toppen! Att avbryta träningen under vintern är inte bra, varken för formen, hälsan eller skaderisken. Det krävs tre gånger så mycket träning att nå en ny nivå av sin förmåga som det sedan krävs för att underhålla den, skriver fysiologerna Mikael Mattsson och Filip Larsen i sin bok Kondition och uthållighet.

Är det inte lika bra att springa på löpband?
– Man ska träna så målspecifkt som möjligt. Löpbandets onaturligt jämna underlag gör att man går miste om att träna proprioceptionen, alltså det neuromuskulära systemets förmåga att rätta till de effekter underlaget har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas position. Detta påverkar balansen, krafen och löpekonomin. På löpband missar du denna viktiga del av träningen.

Jag åker skidor under vintern. Är inte det bra?
– Det är såklart jättekul att åka skidor. Men om du vill börja springa igen när snön är borta är det viktigt att komma ihåg att skidåkningen tränar helt andra muskelgrupper än löpningen. Du kan inte förvänta dig att konservera
löpformen med skidåkning.  Väljer du skidor i vinter får du komma ihåg att börja löpsäsongen försiktigt för att undvika skador.

Jag får ofta ont i ryggen när jag springer på vintern och underlaget är halt. Varför är det så?
– Är du orolig för att halka är det lätt att man spänner sig eller springer med ett onaturligt löpsteg. Spänningar och snedbelastning kan leda till felställningar och värk i rygg, höfter eller knän. För att undvika detta, se till att ha skor med dubbar (eller broddar på dina löparskor) som ger dig tryggt grepp. Då kan du springa på som vanligt.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar