Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Marklyft

Marklyft, ”deadlift” på engelska, är en mycket populär och oerhört effektiv övning. Foto: Colourbox. 

FRÅGA:

Hej Jonas!

Jag är en tjej på 22 år som har fastnat för det här med gymträning. Har blivit stormförtjust i marklyft men är osäker på hur man egentligen ska utföra övningen. Får helt olika tips beroende på vem jag frågar. Så, hur utför jag det optimala marklyftet utan att sabba ryggen? Och vilka muskler tränar jag? Hur ofta bör jag köra övningen?

/Sabina

SVAR:

Hej Sabina!

Härligt att du fastnat för marklyftet. Rätt utförd är det verkligen en funktionell helkroppsövning (enligt många den mest funktionella) som man har mycket nytta av i vardagslivet.

Det är inte helt konstigt att du får olika svar, dels finns det flertalet varianter på marklyftet och till det ”olika” skolor. När det gäller övningar som exempelvis marklyft så finns det en grundteknik gälland utförande men den ska sedan anpassas på individuell basis, d v s på dig och dina förutsättningar gällande rörlighet och så vidare.

Här kommer dock en beskrivning (hämtad från vår utbildning Lic. Eleiko Personal Trainer) att utgå från i ditt utförande:

Ställ dig på hela foten med hälarna höftbrett och tårna rakt framåt eller lätt utåtvinklade.
Ställ dig så att skenbenen nuddar stången, som ska vara rakt över mellanfoten.
Tryck höften bakåt med en neutral ryggrad (du ska inte börja med att böja i knäleden eftersom det då blir en knäböjning).
Böj sedan lätt i knäleden så att du når stången med dina händer.
Ta ett hårt överhandsgrepp (pronerat och tänk att du ska böja stången) precis utanför benen.
Håll armarna sträckta.
Skulderbladen ska ligga rakt över stången i starten och skuldrorna lite framför stången i startpositionen, vilket gör att armarna inte är helt raka nedåt.
Ta ett djupt andetag ner i magen och skapa ett ökat buktryck.
Skapa spänning i stången innan du börjar lyftet.
Spänn hela baksidan och pressa fötterna i marken.
Sträck höft och skuldror samtidigt med neutral ryggrad.
Spänn rumpan när du sträcker upp.
Vänd rörelsen genom att trycka höften bakåt med neutral ryggrad.
Böj knäna när stången passerat knäleden och sätt ner vikten kontrollerat.

Lycka till!

Jonas

Har du också en fråga till Maratonbloggens expert på styrketräning, Jonas Lissjanis? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar