Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Snus

Hur påverkar snus konditionen? Idrottsläkare Dan Leijonwall svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

jag undrar om det här med snus och träning. Ofta ser man ju elitidrottare som snusar (oftare än de röker). Men hur påverkar snuset konditionen?

Vore intressant att veta.

/D

SVAR:

Hej igen!

Kort svar på enkel fråga: Snusets effekt på träning är framför allt via nikotinet. Nikotin drar samman de små blodkärlen (kapillärkonstriktion), vilket gör blodtillströmningen i vävnaderna betydligt sämre, framför allt syrekrävande vävnad såsom hjärt- och skelettmuskulatur och manliga könsorgan (vid erektion). Detta är orsaken bakom att rökare/snusare har mångdubbel risk att utveckla hjärt- och hjärninfakt (och andra kärlkatastrofer) än ickerökare/snusare. Det är naturligtvis ingen bra idé att strypa syretillförseln till musklerna vid löpning, det kan man ju räkna ut utan att vara doktor.

Fördelen med snuset/nikotinet är att det är centralstimulerande och därmed psykiskt motverkar den trötthetskänsla man känner av syrebristen. Men effekten är kortvarig, enormt beroendeframkallande och såsom för andra centralstimulerande (amfetamin m m) krävs en högre dos om man använder det regelbundet – vilket till slut leder till småkärlsproblem.

Vill man ha nytta av träningen bör man sluta snusa. Att använda nikotin och snusa är som att trampa vatten, no-go. IRL har man dock viss träningseffekt av vattentramp, men inte av nikotin ;-)

/Dan Leijonwall, idrottsläkare
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv