Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

När temperaturen ligger runt nollan eller strax under är det skönt med vinterfodrade, långa tights, lång underställströja och vindjacka eller väst. Handskar kan också vara bra innan du har fått upp värmen. Foto: Privat.

Har fått en hel del mejl med önskemål om ett inlägg där jag tipsar om hur man ska klä sig på löprundan så här på höstkanten. Naturligtvis är det svårt att ge generella tips, alla är vi ju olika och fryser olika mycket – tjejer är vanligen mer frusna än killar, till exempel. Men jag tänkte ändå skriva ungefär hur jag tänker när jag klär mig vid olika temperaturer, det kan ju i alla fall fungera som riktlinje för andra:

0-5 grader:

* Långa tights. Modellen får gärna vara lite varmare och förstärkt med vindskyddande material på strategiska ställen. Tunnare tights med mamelucker eller tunna långkalsonger under fungerar också.

* Långärmad underställströja. Självklart i funktionsmaterial och gärna med blixtlås vid halsen så man kan öppna upp när man blivit varm.

* Väst eller tunnare vindjacka. Man blir oftast varmare än man tror när man kommit upp i ”arbetstemperatur” så vänta gärna med vindjackan tills det blir ännu kallare. Har du bara handskar på händerna och mössa/buff på huvudet räcker det oftast bra och du känner dig inte lika ”instängd”.

* Handskar. Gärna en tunnare modell som du kan stoppa i fickan när du blivit varm.

* Pannband/buff/tunnare mössa. Skyddar du huvudet där en stor del av kroppsvärmen går ut behöver du sällan jacka förrän temperaturen går under nollan.

* Dubbla strumpor. Två tunna strumplager är perfekt för mig som ofta fryser om fötterna och extra bra om du springer i regn/våt terräng.

Ner till -5 grader:

* Långa, vinterfodrade tights eller tunna, långa tights med långkalsonger under. Tänk på att köldeffekten förstärks om det blåser, så väg också in detta när du väljer klädsel för dagen.

* Långärmad underställströja, gärna med blixtlåsöppning vid halsen. Perfekt så du kan reglera värmen när du kommit upp i arbetstemperatur.

* Vindjacka. När temperaturen går under nollan brukar jag köra med vindjacka. Är du inte den frusna typen och uppskattar rörelsefriheten som västen ger är en variant att köra med en lite tjockare underställströja (eller två lager tunnare tröjor) samt väst.

* Handskar – modell varmare.

* Pannband/buff/mössa.


* Dubbla strumpor. Vid kyligare väderlek brukar jag dessutom köra med minidamasker över skorna för att täppa igen kalldraget.

Fler bra länkar om klädsel vid löpning i olika väderlek:

– Löpning i regn

– Rätt klädd i vinter – trelagersprincipen

Blir det ännu kallare handlar det egentligen bara om fler eller tjockare lager. Hoppas ni blev lite klokare och att råden var lite användbara. Lycka till i spåret!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv