Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Svett

Insändarskribenten har problem med löpning i värme. Dan Leijonwall ger råd. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag har nu sprungit sen januari och det går riktigt bra för mig också. Men har ett problem: jag klarar inte av värmen. Ett problem som jag kan tycka är att jag svettas aldrig när jag springer. Kan vara ute i två timmar utan en svettdroppe på pannan. men när jag väl har stannat så börjar det. Varför är det så?

I regn och mulet väder går det bättre. Eller rättare sagt i regn springer jag som en gud, haha. I gassande sol kommer jag oftast en mil sen börjar jag frysa. Jag har sprungit från och till i tio år och alltid haft samma problem.Har provat dricka massor om dagarna men hjälper inte.

Har du några tips? Eller kanske hört andra som haft problemet?

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,

Janne

SVAR:

Hej Janne!

Svettning är kroppens sätt att reglera kroppstemperaturen. När kroppen blir varm ökar utsöndringen av svett, som genom att dunsta av från hudytan effektivt sänker temperaturen. För det krävs att kroppen innehåller tillräckligt med vatten – i annat fall minskar svettningen, vilket kan leda till att man riskerar att bli överhettad, vilket sker vid ”värmeslag”. Den vanligaste orsaken till minskad svettning är relativ vätskebrist.

Andra orsaker till svettminskning kan vara läkemedel; däribland några för hjärta och blodtryck, blåskontroll, illamående, mediciner mot allergi, och psykiatriska tillstånd. En tredje grupp orsaker kan härledas till det autonoma nervsytemet. Det autonoma nervsystemet reglerar ofrivilliga handlingar, såsom matsmältning, hjärtrytm, blodtryck och kroppstemperatur. Skador på nerver som styr detta system kan påverka svettkörtlarnas funktion. Även vissa sjukdomar är kända för att kunna ge skador på det autonoma nervsystemet, såsom till exempel diabetes, alkoholism och parkinsons sjukdom.

Det finns också genetiska variationer i hur mycket man svettas, vilket ibland visar sig familjärt.

Den vanliga formen av svettminskning ger sällan andra symptom/besvär, och innebär att svettas mindre/inte alls på vissa kroppsområden, t ex huvudet, vilket kroppen kompenserar genom ökad svettning på andra delar.

Att gissa sig till vilken orsaken är i det enskilda fallet är en dålig idé. Om man mår dåligt av svettminskningen, genom att få symptom på överhettning, bör man söka hos sin husläkare för utredning. Primär utredning sker där, och om det behövs kan husläkaren remittera vidare till neurologmottagning.

Vänliga hälsningar,

/Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar