Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpare

”Hur påskyndar jag läkningen efter operation mot dubbelsidigt ljumskbråck?” undrar Lennart, 62. Idrottsläkaren svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Jag är en 62-årig man som har tränat löpning i större delen av mitt vuxna liv. Jag tränar också regelbundet jympa, styrketräning och spinning på Friskis & Svettis. Under våren i år fick jag smärtor i nedre delen av magen, ned mot bäckenbenet. Jag tror att jag fick skadan i gymmet när jag tränade magen alltför intensivt i början av året. När jag sprang Göteborgsvarvet var jag nära att tvingas ge upp på grund av smärtorna. Jag uppsökte läkare efter varvet och han konstaterade då dubbelsidigt ljumskbråck. Jag blev opererad med en titthålsoperation i början av juni vilket gick bra och jag har inte haft några problem med bråcket efter operationen. Men problemet med smärtan vid bäckenbenet kvarstod. Vi en senare magnetröntgen syntes en svullnad i symfysen som troligen är orsaken till min smärta.

Jag har inte fått några råd utöver vila hur jag skall sköta den här skadan. Finns det någon alternativ träning som är lämplig eller någon behandling som påskyndar läkningen? Jag prövar till och från att springa men känner mig osäker på om jag riskerar att förvärra skadan. Löpning är den träningsform jag helst utövar så jag börjar bli lite otålig och vill komma igång med den så snabbt som möjlig.

Hälsningar Lennart

SVAR:

Hej Lennart!

Symfysit, irritation i fogen på framsidan mellan bäckenhalvorna, hos manliga löpare är inte en vanlig åkomma, men förekommer i den flora av olika orsaker som kommer i fråga som orsak till ljumsksmärta hos idrottare. Det räcker inte med en röntgen- eller magnetröntgenbild för att ställa diagnosen – man behöver göra en funktionell undersökning för att vara säker. Symptomen på symfysit är bland annat ömhet över fogen och smärta då benen hålls samman (abduktion) mot motstånd. Andra alternaitiv, som är vanligare, är bland annat lokal muskelinflammation, nervinklämning, höftledsartros och stressfraktur. Behandlingen för dessa åkommor är helt olika. Vid symfysit behöver man komplettera med en funktionell undersökning och löpteknikanalys för att försöka härleda orsaken, något som kan göras hos idrottsläkare eller idrottskunnig sjukgymnast eller naprapat. Behandlingen består i att eliminera grundorsaken/orsakerna och avlasta från smärtande aktivitet. Läkningstiden, flera månader, beror på hur väl man lyckas eliminera orsaken och kvalitén i rehabiliteringen.

Vänliga hälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar