Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Stockholm Marathon

Att kunna delta i lopp är inte självklart för alla – det kan stupa på anmälningsavgiften. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

De flesta som faller för löpning gör det för sportens enkelhet. Den kräver egentligen inte mycket mer än ett par löparskor för att kunna utföras och man behöver inte heller något dyrt gymkort. Men de flesta som fastnar för löpning blir förr eller senare sugna på att springa ett lopp – och där ser det tyvärr inte bättre ut än att många lopp börjar bli riktigt dyra att delta i. Om man ens lyckas knipa en plats då de riktigt populära loppen blir fulltecknade nästan omgående. Börjar möjligheten att kunna löpträna och springa motionslopp bli en klassfråga? Är det den utvecklingen vi vill ha? Den frågan ställer sig en bloggläsare i ett mejl till mig och jag kan bara hålla med.

Anmälningsavgiften till Asics Stockholm Marathon är 945 kronor. Vill man springa DN Stockholm Halvmarathon får man punga ut med 495 kronor. Men priset tar utan tvekan den extrema sim- och löptävlingen ”Ö till Ö” där man för 300 kronor köper sig möjligheten att delta i en utlottning där ”vinsten” är äran att få betala en startplats för 9 600 kronor.  Ironman Kalmar kostade innan tävlingen fick Ironmanstatus 1 800 kronor att delta i – nu går anmälningsavgiften loss på över 4 000 kronor. Innan Ironmanstatusen kostade två dagars hotellboende på plats 1 200 kronor – nu 3 600 kronor, plus en hundring i betalningsavgift.

Exempel på anmälningsavgifter till lopp utomlands:

Amsterdam Marathon: 562 kr
Amsterdam Half Marathon: 216 kr
Prague Marathon: 649 kr
Frankfurt Marathon: 605 kr

Visst – marknaden styr och visst är det så att man inte måste delta i lopp. Men stora lopp är viktiga drivkrafter för många löpare, ett gemensamt mål som många samlas kring – oavsett klasstillhörighet och ekonomiska muskler. En annan intressant detalj i sammanhanget är att många stora lopp utomlands är betydligt billigare att delta i än motsvarande i Sverige.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv