Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Att löpträna med astma riskerar att bryta ner mer än det bygger upp, säger idrottsläkare Dan Leijonwall. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hejsan!

Jag löptränar sedan ett par år och skall springa min första halvmaraton i början av juli. I början av maj sprang jag utan problem 10-12 kilometer, men sedan dess har löpträningen varit problematisk. Just nu är det något som blommar som jag uppenbarligen är mycket allergisk mot. Som jag upplever det fungerar inte min syresättning, jag blir lätt andfådd och orkeslös i framför allt benen. Min bror reagerar på samma sätt den här årstiden.

Nu undrar jag hur jag skall hantera löpningen i förhållande till allergin. Skall jag strunta i att jag blir så slut efter femhundra meter att jag kunde lägga mig ner och dö, och tvinga mig framåt för det är ju ”bara allergi”. Eller skall jag ta det lugnare den här tiden och fokusera på simträning (i badhuset finns inte pollen) som jag brukar alternera med. Och hur går det i så fall med löpflåset som jag ju hade på gång ett tag?

Tacksam för svar,

Karin

SVAR:

Hej Karin – tack för din fråga!

Sannolikt består dina andningsbesvär av pollenutlöst astma, men även enbart nästäppa p g a pollenallergi/hösnuva kan ge betydande problem med andningen vid löpning. Det som händer är att slemhinnorna i luftvägarna reagerar med inflammation på pollenretningen. Besvären finns ibland med från tidig ålder, men kan också uppkomma mycket senare i livet, och märks i synnerhet om man ställer stora krav på andningsfunktionen, såsom vid löpning. Teoretiskt kan besvären också bero på andra mer allvarliga saker, varför utredning bör ske så snart som möjligt.

Det första man kan göra själv är att pröva medicinera med receptfria tabletter mot allergi (receptfria antiallergimediciner har lika bra effekt som receptbelagda). Man måste använda medicinen kontinuerligt under en tid för att ha bäst effekt. Om detta inte hjälper är det dags att söka läkarhjälp, hos sin idrottsläkare (eller husläkare). Första steget är att behandla med kortisoninhalationer. Kortisonet hämmar allergireaktionen, men det krävs god kunskap om och erfarenhet av idrott hos den behandlade läkaren för att bestämma vilken medicin och vilken dos som är lämplig. Kortisonet har inga allvarliga biverkningar, och påverkar bara den lokala slemhinnan. Dessutom bör man utreda lungfunktionen med sedvanlig undersökning, lungröntgen och spirometri, samt utesluta andra tänkbara orsaker till besvären.

Målet med behandlingen skall alltid vara att bli helt besvärsfri. Man bör inte acceptera att behandlingen är ofullständig, och om så är fallet bör man få remiss till idrottsläkare eller astmaläkare för att optimera behandlingen.

Det tjänar inte mycket till att löpträna med astma (eller betydande nästäppa), eftersom det riskerar att bryta ner mer än bygger upp. Visst kan man träna sin kondition alternativt, men man bör framför allt se till att få en så snabb tid till sin läkare för behandling så att detta inte behövs.

Vänliga hälsningar,

/Dan Leijonwall
Specialistläkare
Aukt Idrottsläkare

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar