Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Fotvård

Att stå i duschen och låta vattnet rinna ner på fötterna är inte samma sak som att tvätta dem. Foto: Colourbox.

Löparskor, rödbetsjuice och annat smått och gott i all ära – men det är lätt att glömma det viktigaste en löpare har; nämligen fötterna. Har du tagit hand om dem på rätt sätt inför lördagens maratondrabbning i Stockholm?

Här är några bra tips från fotvårdsterapeuten Paula Goldea, som har många kunder som löptränar och springer långa lopp. De flesta av hennes kunder har haft olika fotproblem, som de har blivit av med efter regelbunden fotvård kombinerad med rätt egenvård.

  • Gör till en vana att tvätta fötterna varje dag och torka noga, speciellt mellan tårna. Smörj sedan in dem noga, det har alla har hört många gånger – men hur många gör det egentligen?
  • Börja med att ”tvätta fötterna”. Många anser att när de står i duschen och vattnet rinner ner från kroppen på fötterna är det samma sak som att ”tvätta fötterna”! Det är det inte! Man ska tvåla in dem, även mellan tårna, och sedan skölja noga.
  • ”Torka fötterna” innebär i realiteten ofta att fötterna får självtorka. Få kommer ihåg att torka mellan tårna och när huden där sedan blir uppluckrad tror många att det är svamp, men många gånger handlar det alltså bara om en vattenskada. Det blir mycket bättre – eller försvinner helt – om man tar sig tiden att torka noga mellan tårna. Helst med en bit hushållspapper som är tunnare än en frottéhandduk.
  • Om man återfettar huden varje dag minskar risken för förhårdnader, hälsprickor och blåsor. Man får en motståndskraftigare hud.
  • Många får skador av för långa naglar. Vid varje steg slår nageln mot skokappan – med blånagel som resultat.
  • Strumporna ska helst vara av bomull och syntetmaterial (endast bomull suger åt sig fuktigheten och det bildas lätt veck på strumpan som kan orsaka skavsår). Ylle eller bambu är också bra strumpmaterial.
  • Sätter du på dig strumporna på rätt sätt? Tänk på att släta ut resåren, det ska inte vara skrynkligt, då blir det mångdubbel tryck på huden och blodcirkulationen försämras. Sedan ska man dra ut strumpan vid tårna, så att tårna får plats ordentligt – även efter att man har tagit på sig skorna.
  • Skorna då? Det räcker inte att ha världens bästa löparskor om man inte tar sig besväret att knyta upp skon så att foten kan lätt glida in och ta plats i skon. Sedan ska man med skosnörenas hjälp fixera foten i skon, så att den inte åker fram och tillbaka och kan orsaka blånagel eller nageltrång. Man ska inte behöva lirka in foten, för då drar strumporna tårna bakåt, de fixeras i böjd ställning som i sin tur orsakar blånagel och/eller förhårdnader även på småtårna.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar