Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Idrottsläkare Dan Leijonwall ger råd om hälsporre. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

Under hösten (efter en lång löpsässong) började jag få känning av hälsporre. Jag har nu haft ett löp- och träningsuppehåll på sex veckor. Häromdagen började jag lite smått med diverse styrkeövningar och bland annat utfallssteg men ingen löpning. Döm om min förvåning när jag direkt dagen efter känner av min hälsporre. Vad göra? Finns det övningar man kan gör aför att bli av med den?

Tack för en superduperblogg!

Hälsar Charlotte

SVAR:

”Hälsporre”, d v s plantar fasciit, uppstår när kravet på fästet för fotsulans senplatta blir för stort, vid överbelastning. Vävnanden blir då skadad, varvid kroppen försöker läka skadan; en inflammation. En viktig komponent i läkningen är smärta, som skall tolkas som en signal till dig som drabbats att vara försiktig och låta skadan läka ifred. Om den inte får läka ifred börjar läkningen om från början så länge som behövs tills du lärt dig att vara tillräckligt försiktig. Inflammation är alltså något önskvärt och gott, även om det definitivt inte känns så när man vill löpträna.

Vid ”hälsporre”, d v s smärta i fästet för fotsulans senplatta i hälbenet, är det vanligaste felet att man inte avlastar så mycket som behövs. Det gör man genom att inte utföra moment som ger smärta, samt att sprida trycket från det smärtande området. Min erfarenhet är att ”hälkil” med eller utan urspaning i mitten (den vanligaste egenbehandlingen) inte sprider trycket mot fotsulan tillräckligt mycket. Trycket behöver spridas över en betydligt större yta – hela fotsulan. Gel i sulor är f ö inget optimalt material att springa på, eftersom det blir hårt vid hårda stötar (såsom en vattenyta som man slår handen mot). Det behövs alltså ett material som återfjädrar; jag brukar rekommendera helsulor, t ex av modellen Contour (saluförs av Footlab AB, säljs på Intersport), som ger den yta som behövs och den mjukhet som krävs för dämpning i snabba moment såsom löpning.

Så: respektera kroppens läkningsförmåga och låt området blir bra innan du belastar igen. Under tiden bör du absolut inte vila! Byt ut den smärtande aktiviteten mot något annat likvärdigt – spinning, crosstrainingmaskin, simning, lowstep work-out eller liknande. Då behåller du stor del av den fysik du byggt upp och slipper lång tids
rehabträning.

Lycka till!

/Dan Leijonwall
Idrottsläkare
www.idrottsdoktorn.se

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar