Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

juicing

Hur nyttig är egentligen juicen man centrifugerar fram hemma i köket, undrar Pernilla. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

hur nyttiga är egentligen juicerna vi centrifugerar fram hemma i köket? En del menar ju att många viktiga ämnen försvinner när man juicar. Och finns det några frukter eller grönsaker som fungerar extra bra att centrifugera, där näringsämnena bevaras extra bra?

Pernilla

SVAR:

Hej Pernilla!

Ja, trenden med juice och råsaftcentrifugering verkar hålla i sig ett tag till. Oavsett hur juicen framställs så går det aldrig att komma ifrån att juice till stor del innehåller socker på grund av att vi pressar ur saften, kvar blir fruktköttet med alla kostfibrer och många vitaminer. Fruktjuice innehåller i princip lika mycket socker som läsk och det är väldigt lätt att dricka stora mängder kalorier jämfört med att äta dem.

Det är klart mycket bättre att göra smoothie istället, då använder vi hela frukten/grönsaken och får därmed i oss mer fibrer som håller oss mätta längre, samt vitaminer. I en smoothie är det också väldigt smidigt att tillsätta bra fettkällor, som till exempel avokado eller nötter/fröer, och protein. Det gör smoothien till en mer komplett måltid.

Det finns tyvärr inga grönsaker eller frukter som är extra bra att använda om vi vill att näringsämnena ska bevaras, både juice och smoothie bör konsumeras när de är nygjorda för bästa näringsvärde. Vänder vi på steken kan juice vara ett ypperligt alternativ för extremidrottare under tävling, som pågår under en lång period, och har svårt att få i sig fast föda. Dock kan juicen behöva spädas lite så att det inte blir för starkt för magen.

Ät dina frukter och grönsaker som de är till mat, alternativt släng i dem i en smoothie. Juice, oavsett framställning, innehåller mestadels socker och C-vitamin, vilket vi ändå brukar få i oss mer än tillräckligt av.

Emelie

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar