Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

FRÅGA:

Hej Mats,

den här frågan låter kanske töntig, men jag ställer den ändå. Jag vill ha förslag på ”cool” övning som man kan lära sig behärska med lite träning – och som impar på andra. Vilken är den coolaste övningen du vet, som dessutom är lite svår att lära sig och som man kan stajla lite med att kunna? Hoppas du inte tycker frågan är för fånig :-)

Hälsningar Anders

SVAR:

Hej Anders!

Jag tycker frågan är fantastisk och rolig så jag ska försöka svara efter bästa förmåga. Har ofta jobbat på gym med föreläsningar och utbildningar och har märkt när eleverna får svårt att koncentrera sig då folk utför avancerade och imponerande övningar. (Blev en gång jätteirriterad då eleverna bara stod och gapade och röt ifrån, men då visade det sig att garaget stod i full brand bakom mig så det var inte så konstigt…)

Vad som gör en övning ”cool” eller imponerande kan jag väl inte direkt svara på eftersom detta upplevs individuellt men jag kan tänka mig att allt som man själv har svårt att klara av uppfattas som imponerande då andra genomför det. Din fråga är lite tvetydig då du i den ena meningen vill ha något ”som man kan lära sig behärska med lite träning” för att i nästa ”som dessutom är lite svår att lära sig” så jag tar med ett par stycken så hoppas jag att du hittar någon som du tycker om och vill lägga lite tid på men som du ändå klarar av i slutändan. Våra läsare har säkert någon också, och om någon skulle vilja lägga upp en video så skulle i alla fall jag uppskatta det.

Så – det går ju inte att bara plocka ut en övning så jag tänkte bjuda på en drös och kategorisera dem efter tränad del på kroppen. (Tänk på att övningarna inte är baserade på säkerhet, teknisk fulländning eller är lämpliga för alla).

Överkropp (fram)

Planche-armhävningar

Superman push-ups

Överkropp (bak)

Muscle-ups

Park, chins, pik, dips och gud vet vad?

Ben

Spänsthopp på box eller låda

Enbens knäböj

Krasst kan man väl egentligen säga att så fort du lyfter något tyngre, gör något svårare, är lite vigare eller bara tränar hårdare så har folk en tendens att bli imponerade. Jag till exempel blev mycket imponerad när jag såg min bästa vän Thomas genomföra handstående armhävningar (inte så lätt när man väger över 100).

Hoppas att du fått lite inspiration och att du blir coolast på gymmet, träningsanläggningen eller hemma i trädgården!

Gambarimasu!
Mvh Mini Mats L

Har ni fler tips på coola övningar? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar