Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Hur bra är bodypump som komplement till löpträning, undrar Evelina. Nicklas Lindström svarar. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej,

jag är en 26 årig tjej med många års erfarenhet av triathlon, men ägnar mig numera endast åt löpning i huvudsak. Jag har alltid haft ett problem, muskelutveckling. Detta tvärtemot vad många andra tjejer upplever – jag blir verkligen stor och muskelknutte väldigt fort… Jag har varit drabbad av diverse knäproblem vilket har bidragit till en hel del benstyrketräning – och med detta en hel del muskeltillväxt även om jag tränat uthållighetsstyrka. I förra veckan var jag och tränade pump på ett gym i stan… och undrar nu hur vida dessa pass (Les Mills) är bra/ dåliga för träningen ur ett löparperspektiv. Hur  själva upplägget påverkar musklerna och löpningen. Är pump ett bra styrkekomplement till löpningen?

Tack på förhand,

Evelina

SVAR:

Hej Evelina.

Detta är en fråga som många säkert är nyfikna på och detta svar säkert något som kommer reta upp en del. Om vi delar upp din frågeställning i de olika delarna:

Jag rekommenderar jag dig att läsa tidigare svar vad det gäller styrketräning och muskeltillväxt: http://www.svd.se/sport/spring/ovningarna-som-gor-dig-till-en-battre-lopare_6606184.svd

Om vi går in på bodypump som träningsform så finns det generellt två läger och jag ska inte göra någon hemlighet av att jag inte tycker det är en bra träningsform och då inte heller som komplement till löpning. Nu ska jag förklara varför.

Jag skulle säga att de fördelar som finns med bodypump är att det är bättre än ingen träning, att det kan väcka en nyfikenhet för kvalitativ styrketräning och att vissa har lättare att träna i grupp. Tyvärr tycker jag att nackdelarna väger över och vet nu samtidigt att jag säkert retar upp en del. Jag upplever att bodypump som träningsform är en icke-kvalitativ träning med tekniskt svåra, ej fullständiga, d v s att hela rörelsen inte utförs i hela rörelsebanan, övningar som ska utföras i tempo till musik. Inte efter förmåga, kroppslängd, rörelseutslag, teknik o s v.

Då klassen oftast utförs i stora grupper så kan ej varje deltagare rättas. Något som vid en dåligt utförd rörelse tyvärr kan leda till överbelastnings- eller följdskador. Inga krav finns heller på att instruktören har annan utbildning än Les Mills och således, i det fallet, har en begränsad kunskap om anatomi, fysiologi, biomekanik o s v. Ytterligare en sak som, icke vetenskapligt, skulle dra mig för att köra eller rekommendera bodypump är det stora antalet instruktörer jag träffat genom åren som dragit på sig skador, i framför allt axlar, och varit tvungna att vara sjukskrivna. Jag skulle inte rekommendera bodypump som komplement till löpningen utan som tidigare rekommenderats att träna tyngre/explosivt.

Rent muskulärt kan det också sägas att pump är mer uthållighetsträning eller möjligtvis styrkeuthållighet än styrketräning. Ingen markant volymökning av muskulatur kan inte heller påvisas då proteinsyntesen är liten vid styrkeuthållighet, något som ev skulle kunna vara en fördel i ditt läge. Det finns en, enligt min mening, bra artikel på Träningslära.se om bodypump. (http://traningslara.se/bodypump-en-uppdatering-med-fler-studier-del-ii/) Där du/ni kan läsa mer ingående om bodypump och dess påstådda och visade effekter.

Så avslutningsvis skulle mitt råd vara att undvika bodypump och att istället anlita en personlig tränare för ett individuellt upplägg med en korrekt teknik.

Hoppas detta svar hjälper dig i din fortsatta träning!

Hälsningar,

Nicklas

Har du också en fråga till Nicklas? Mejla den till spring@svd..se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv