Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Motionslopp i Danmark

Det finns ungefär 900 stadslopp i Danmark, där fokus ligger på glädje och gemyt. Foto: Colourbox.

Hade man hittat kommentarer av typen ”varför springer du inte snabbare nu när du löptränat så pass länge” och ”gå ner tio kilo i vikt så kanske du springer snabbare” i en dansk maratonblogg? Troligen inte – eller åtminstone mer sällan. Denna prestationshets, självspäkning och statusjakt är nämligen främmande för de flesta i vårt södra grannland. Och det bästa av allt: den danska modellen är bättre för hälsan på lång sikt – regelbundna joggingrundor i lugnt tempo förlänger nämligen livet med sex år, visar en stor dansk studie.

– Att träna mer än tre timmar i veckan och träna intensivt är inte lika bra för hälsan på lång sikt, säger hjärtläkaren Peter Schnohr, som leder studien.

Schnohr tycker att både Sverige och Norge är alltför präglat av elitidrottens krav på maxresultat och att de borde ta lärdom av den danska modellen där det finns cirka 900 stadslopp med gemytet i fokus:

– Vasaloppet har jag åkt många gånger och den absolut värsta upplevelsen var när jag kom på en bra placering. Lidingöloppet har jag också sprungit och det tycker jag var fruktansvärt.

Hans rekommendation till vanliga motionärer är att satsa på lugna pass istället för högintensiva pass med maxbelastning som är inspirerade av elitidrotten:

– Framför allt för att risken för skador på senor, muskler och leder är mycket större.

Jag säger bara en sak: TACK Danmark för att ni finns. Man kanske skulle ta bloggen och flytta dit? Ni verkar ju ha en skönt soft inställning till det här med träning och varför man tränar. Lite tragiskt att vi svenskar inbillar oss att vi måste prestera likt elitidrottare i varje lopp – och det oavsett träningsbakgrund och utgångsläge.

Heja Danmark!

PS: Mer i ämnet kan ni läsa imorgon söndag i del två av Henrik Ennarts artikelserie om ”Feta friska”. DS.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar