Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Löpteknik

”Hur förklarar man att det onda minskar när man springer i strumplästen”, undrar en läsare. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Dan,

jag provade ut ett par löparskor förra året, sprang på löpbandet i butiken och fick ett par skor. Allt eftersom har jag mer och mer börjat springa med fotisättningen mer under kroppen; på framfoten. På senare tid har jag haft problem med smärtor på höger knäts insida – gör ont när man skrapar med foten bakåt. Inköpte därför ett knäskydd som delvis dämpade det onda. Efterhand har även vänster knä börjat gnälla, precis på samma sätt som det högra, gör ont när man drar med foten bakåt. Bestämde mig därför att testa att springa i strumplästen på löpbandet vilket innebar att smärtan i knäna radikalt minskade. Till saken hör att mina skor är uppbyggda på insidan, från hälen hela vägen fram till tårna.

Så, hur förklarar man att det onda minskar när man springer i strumplästen, kan det helt enkelt ha att göra med att framfotalöpning – som ju mer och mer kommer i ropet – inte passar ihop med uppbyggda skor, jag har ju numera skippat hälisättning helt och hållet. Kan det möjligen vara så att löpbandet som ju är ett plant underlag passar foten (knäna) bättre än ett par skor som tippar utåt. Jag kanske ska byta till ett par neutrala skor utan uppbyggd häl, som till exempel Per Åström:  http://blog.svd.se/maratonbloggen/2012/10/18/darfor-kastade-per-loparskorna-for-gott/

Anders

SVAR:

Hej Anders!

Om dina skor är uppbyggda på insidan i sulan (mediala fotranden) hela vägen från häl till tå är det nog ett försök att motverka både låga fotvalv och inåtvridning av foten i löpsteget (pronation). Dessvärre är det så att de flesta av oss (80 %) är skapta så att man springer med pronation, något som säger mig att det nog är det som är normalt. Tillika är ”låga fotvalv” också oftast en naturlig variant av fotled och lokala förhållanden som sällan ger besvär. Trots detta, eller kanske tack vara detta, säljs skor med pronationsstöd till de flesta med en inåtvridning i löpsteget. Det får ibland till följd att foten blir felaktigt belastad i förhållande till det som foten är byggd för.

Att foten blir felbelastad kan mycket väl tänkas vara orsak till besvär längre upp i löpkedjan, till exempel i knän eller rygg, men därmed inte sagt att det är så i just ditt fall. Det finns nämligen en lång rad av möjliga orsaker till knäproblem, inte minst individuell löpteknik och löpstil, som ju är det som bestämmer belastningstypen. Min grundinställning är att hellre träna sig till en sund löpteknik och eliminera eventuella brister i löpningen genom specifik träning än att riskera skador genom överkompensation av naturliga förhållanden.

För att få kunskap kan man göra på två sätt: 1) Pröva själv med olika löpstilar/principer och pröva olika typer av skor, eller 2) konsultera någon med mer seriös kunskap; löpspecialist med idrottsmedicinsk kunskap (idrottsnaprapat, sjukgymnast eller idrottsläkare). Läs gärna på om skor och löpning på Löparhälsa.

Bästa löparhälsningar,

Dan Leijonwall, specialistläkare och ansvarig läkare för Stockholm Marathon
www.idrottsdoktorn.se

Har du också en fråga till idrottsläkare Dan Leijonwall? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar