Petra Månström
Hur oumbärliga är egentligen de ”nya” hälsobringande livsmedlen, såsom gojibär, mullbär med mera? Foto: Colourbox.
FRÅGA:
Hej!
De senaste åren har det ju dykt upp en massa nya livsmedel som sägs vara väldigt hälsosamma, som till exempel mullbär, chiafrön och gojibär. Men de är tyvärr inte särskilt billiga och jag undrar om de verkligen är så oumbärliga som det sägs?
Camilla
SVAR:
Hej!
Hampafrön, mullbär, gojibär, chiafrön… De senaste åren har marknaden formligen exploderat av, för oss, nya livsmedel som ska göra underverk för hälsan. Det är nästan så man kan tro att vi inte klarar oss utan dem sådana otroliga effekter de många gånger tillskrivs. Men det gör vi. Alla gånger.
Med en del inslag från livsmedel som vi inte kan producera här i Sverige klarar vi oss helt på vanlig hederlig mat lagad på råvaror från Norden, du kommer dessutom spara en hel del pengar.
Vi har mängder av näringsrika livsmedel, för att nämna några; rapsolja, blåbär, lingon, äpplen, mejeriprodukter, rotfrukter och grönsaker, gryn (havregryn, korngryn, mathavre), kött, fisk. Äter du därtill varierat kommer du inte ha några problem att få i dig den näring du behöver. Baljväxter, nötter och fröer är exempel på några livsmedel som vi har svårt att producera här och som definitivt bör ingå i en daglig kost.
Länge har vi sett de positiva effekterna medelhavskosten har på vår hälsa. Den nordiska medelhavskosten är ett relativt nytt begrepp som ett gång nordiska forskare undersöker för tillfället. Det är alltså medelhavskost i nordisk tappning, rapsolja istället för olivolja, mycket rotfrukter, havre och gryner, fisk. Resultaten hittills ser lovande ut och jag ser med spänning fram emot fortsättningen.
Jag tycker det är fantastiskt med en ökande matkultur och att så många är nyfikna och intresserade av att prova nytt och vill måna om sin hälsa. Å andra sidan tycker jag vi ska vara rädda om våra svenska/nordiska livsmedel. Dels på grund av miljön men även med tanke på den arbetskraft det ger samt vår svenska matkultur. Grunda med nordiska livsmedel och toppa då och då med ett mullbär kanske är en bra vägledning.
Hälsningar Emelie
Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert, Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!