Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

gojiberries

Hur oumbärliga är egentligen de ”nya” hälsobringande livsmedlen, såsom gojibär, mullbär med mera? Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej!

De senaste åren har det ju dykt upp en massa nya livsmedel som sägs vara väldigt hälsosamma, som till exempel mullbär, chiafrön och gojibär. Men de är tyvärr inte särskilt billiga och jag undrar om de verkligen är så oumbärliga som det sägs?

Camilla

SVAR:

Hej!

Hampafrön, mullbär, gojibär, chiafrön… De senaste åren har marknaden formligen exploderat av, för oss, nya livsmedel som ska göra underverk för hälsan. Det är nästan så man kan tro att vi inte klarar oss utan dem sådana otroliga effekter de många gånger tillskrivs. Men det gör vi. Alla gånger.
Med en del inslag från livsmedel som vi inte kan producera här i Sverige klarar vi oss helt på vanlig hederlig mat lagad på råvaror från Norden, du kommer dessutom spara en hel del pengar.

Vi har mängder av näringsrika livsmedel, för att nämna några; rapsolja, blåbär, lingon, äpplen, mejeriprodukter, rotfrukter och grönsaker, gryn (havregryn, korngryn, mathavre), kött, fisk. Äter du därtill varierat kommer du inte ha några problem att få i dig den näring du behöver. Baljväxter, nötter och fröer är exempel på några livsmedel som vi har svårt att producera här och som definitivt bör ingå i en daglig kost.

Länge har vi sett de positiva effekterna medelhavskosten har på vår hälsa. Den nordiska medelhavskosten är ett relativt nytt begrepp som ett gång nordiska forskare undersöker för tillfället. Det är alltså medelhavskost i nordisk tappning, rapsolja istället för olivolja, mycket rotfrukter, havre och gryner, fisk. Resultaten hittills ser lovande ut och jag ser med spänning fram emot fortsättningen.

Jag tycker det är fantastiskt med en ökande matkultur och att så många är nyfikna och intresserade av att prova nytt och vill måna om sin hälsa. Å andra sidan tycker jag vi ska vara rädda om våra svenska/nordiska livsmedel. Dels på grund av miljön men även med tanke på den arbetskraft det ger samt vår svenska matkultur. Grunda med nordiska livsmedel och toppa då och då med ett mullbär kanske är en bra vägledning.

Hälsningar Emelie

Har du också en fråga till Maratonbloggens kostexpert, Emelie Andersen? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar