Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Viktdebatt

Katrin Zytomierskas beska inlägg om SATS och deras reklamkampanj har väckt starka känslor. Foro: Colourbox.

Ingen som hyfsat regelbundet följer med i träningsbloggvärlden har väl kunnat undgå den heta debatten kring Katrin Zytomierskas blogginlägg med rubriken ”SATS borde skämmas”. Jag tycker precis som de flesta andra att det personangrepp som förekommer i inlägget är både onödigt och förkastligt och dessutom verkar ju Katrin själv inte vara särskilt road av träning.

Men däremot berör inlägget en diskussion som blossar upp lite nu och då och som vi träningsbloggare som har lite mer kött på benen ofta berörs av – nämligen vad som egentligen kännetecknar en vältränad och välmående person. Är smal och hälsosam samma sak? Nej, det kunde vi ju läsa i SvD nyligen. Är mullig och hälsosam samma sak? Nej, inte nödvändigtvis. Bör man till varje pris sträva efter att bli så smal som möjligt? Nej, verkligen inte, det är ju så långt ifrån hälsosamt man kan komma.

Men trots forskningsrönen fortsätter det smala idealet att råda, vare sig vi vill det eller inte. Det kommer alltid finnas de som blir provocerade av att människor som inte ser ut som benrangel men ändå älskar träning känner sig tillfreds med sig själva som de är. Kanske beror det på att man blir mer retlig och lynnig när man ständigt går på energiminus? Mycket möjligt.

Andra bloggares reaktioner på Zytomierskas vikthån:

* Jonas Colting

* Annica Bottne

* Annika Persson

* Uppochhoppa

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv