Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

superfrukost1

Den här veckan började med en frukost i solen och värmen på resorten Playitas på Fuerteventura. Efter att ha umgåtts med min vän MarahonMia under en vecka lät jag mig sakta inspireras av hennes superfrukostar. Foto: Petra Månström.

Det sägs ju att semestern är en bra tid för att etablera nya, hälsosamma vanor.

Efter att ha hängt med min vän MarathonMia nere på Playitas i förra veckan blev jag till slut sugen på att härma hennes superfrukostar. Sakta men säkert lät jag pumpakärnor, torkade aprikoser, dadlar och valnötter ersätta sötsliskig müsli och chokladcroissanter. Och en halv färsk grapefrukt fick ersätta juiceglas nummer två (älskar juice och dricker ofta två glas till frukost). Nu vill jag bara betona att det här absolut inte handlar om någon späkning. Jag tänker fortsätta med godsaker men ambitionen är att smyga in lite fler hälsosamma ingredienser i kosten.

Väl hemma i Sverige var det i onsdags dags för pressfrukost med ekologiska grossisten Urtekram som presenterade sin ekobarometer, som årligen tar tempen på svenskens konsumtion av ekologisk mat. Vi fick bland annat veta att 8 av 10 svenskar köper ekologisk mat och att hela 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön. 88 procent oroar sig för hur den icke-ekologiska maten påverkar hälsan och kanske något överraskande fick vi veta att studenter är de som köper mest ekologisk mat. Dessutom bjöd kocken Paul Svensson på en kryddig frukost som bland annat bestod av lakritsknäcke, avokado, ramslöksrimmad lax, pumpajuice med chili och äpple samt en underbart krämig bovetegröt med mullbär. Superfrukost nummer två den här veckan – check!

superfrukost2

Ramslöksrimmad lax på rågbröd var en av alla underbart goda delar i Paul Svenssons frukost som Urtekram bjöd på. Foto: Petra Månström.

superfrukost3

Mer från Paul Svenssons frukost: krämig avokado med örtsalt, färdig att bre på mackan! Foto: Petra Månström.

superfrukost4

Krämig och len bovetegröt med kanel, äpple och mullbär. Även denna läckerhet från Paul Svenssons frukost i onsdags. Foto: Petra Månström.

På eftermiddagen i onsdags åkte jag ut till Yasuragi Hasseludden, spahotellet i japansk anda en bit utanför stan. Där bjöds vi först på en härlig välkomstbuffé med mängder av läckerheter såsom sushi, rimmat fläsk, färskpressad grönsaksjuice, en sötsyrlig cheesecake, te och mycket mer. Sedan var det dags att introduceras till meditationens värld, genom en miniföreläsning och sedan genom meditering i 15 minuter. Det var helt nytt för mig men jag kände hur välgörande det var för mig. Minst fem minuter tänker jag ägna åt meditation varje vecka, till att börja med. Rom byggdes inte på en dag och precis som är fallet med träning är det aldrig för sent att börja meditera, fick vi lära oss. Låter bra!

Efter meditationen fick vi testa det japanska badet under ett par timmar. Särskilt de varma källorna med utsikt över havet och den särskilda japanska tvagningen tyckte jag mycket om. Kulmen på Yasuragibesöket var den spektakulära teppanayakimiddagen som tillagades vid vårt bord. Det var en fantastisk upplevelse att få se hur maträtterna växte fram på stekbordet och få avnjuta dessa med matchande dryck. Vi fick bland annat smaka på pilgrimsmussla med jordärtskockspuré, norimaki med hummer och tryffelmajonnäs, svampdumpling i buljong, stekt ris med grönsaker och ägg samt reninnanlår med lingonteriyaki och grönkål. Det hela avrundades med en sötsyrlig ingefärsglass med äppelkompott och browniekrutonger. Också detta en härlig hälsosam middag och jag kan varmt rekommendera ett besök på Yasuragi. Nu framåt jul ska de servera en vintermiddag som jag är mycket nyfiken på.

superfrukost5

Välkomstplocket under Yasuragibesöket. Raw food-bollen (högst upp till höger) var min favorit. Foto: Petra Månström.

superfrukost6

Delar av teppanayakimiddagen på Yasuragi, med bland annat reninnanlåret med lingon och grönkål, svampgyozan  och flamberingen. Foto: Petra Månström.

superfrukost7

Idag fortsatte jag på hälsospåret med det här mellanmålet: kvarg med äkta vanilj, blåbär, chiafrön och valnötter. Foto: Petra Månström.

Som ni ser på sista bilden ovan så har jag lyckats hålla uppe hälsotemat även nu under slutet av veckan. Får tacka Mia, Urtekram, Paul Svensson och Yasuragi Hasseludden för det!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar