Petra Månström
Den här veckan började med en frukost i solen och värmen på resorten Playitas på Fuerteventura. Efter att ha umgåtts med min vän MarahonMia under en vecka lät jag mig sakta inspireras av hennes superfrukostar. Foto: Petra Månström.
Det sägs ju att semestern är en bra tid för att etablera nya, hälsosamma vanor.
Efter att ha hängt med min vän MarathonMia nere på Playitas i förra veckan blev jag till slut sugen på att härma hennes superfrukostar. Sakta men säkert lät jag pumpakärnor, torkade aprikoser, dadlar och valnötter ersätta sötsliskig müsli och chokladcroissanter. Och en halv färsk grapefrukt fick ersätta juiceglas nummer två (älskar juice och dricker ofta två glas till frukost). Nu vill jag bara betona att det här absolut inte handlar om någon späkning. Jag tänker fortsätta med godsaker men ambitionen är att smyga in lite fler hälsosamma ingredienser i kosten.
Väl hemma i Sverige var det i onsdags dags för pressfrukost med ekologiska grossisten Urtekram som presenterade sin ekobarometer, som årligen tar tempen på svenskens konsumtion av ekologisk mat. Vi fick bland annat veta att 8 av 10 svenskar köper ekologisk mat och att hela 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön. 88 procent oroar sig för hur den icke-ekologiska maten påverkar hälsan och kanske något överraskande fick vi veta att studenter är de som köper mest ekologisk mat. Dessutom bjöd kocken Paul Svensson på en kryddig frukost som bland annat bestod av lakritsknäcke, avokado, ramslöksrimmad lax, pumpajuice med chili och äpple samt en underbart krämig bovetegröt med mullbär. Superfrukost nummer två den här veckan – check!
Ramslöksrimmad lax på rågbröd var en av alla underbart goda delar i Paul Svenssons frukost som Urtekram bjöd på. Foto: Petra Månström.
Mer från Paul Svenssons frukost: krämig avokado med örtsalt, färdig att bre på mackan! Foto: Petra Månström.
Krämig och len bovetegröt med kanel, äpple och mullbär. Även denna läckerhet från Paul Svenssons frukost i onsdags. Foto: Petra Månström.
På eftermiddagen i onsdags åkte jag ut till Yasuragi Hasseludden, spahotellet i japansk anda en bit utanför stan. Där bjöds vi först på en härlig välkomstbuffé med mängder av läckerheter såsom sushi, rimmat fläsk, färskpressad grönsaksjuice, en sötsyrlig cheesecake, te och mycket mer. Sedan var det dags att introduceras till meditationens värld, genom en miniföreläsning och sedan genom meditering i 15 minuter. Det var helt nytt för mig men jag kände hur välgörande det var för mig. Minst fem minuter tänker jag ägna åt meditation varje vecka, till att börja med. Rom byggdes inte på en dag och precis som är fallet med träning är det aldrig för sent att börja meditera, fick vi lära oss. Låter bra!
Efter meditationen fick vi testa det japanska badet under ett par timmar. Särskilt de varma källorna med utsikt över havet och den särskilda japanska tvagningen tyckte jag mycket om. Kulmen på Yasuragibesöket var den spektakulära teppanayakimiddagen som tillagades vid vårt bord. Det var en fantastisk upplevelse att få se hur maträtterna växte fram på stekbordet och få avnjuta dessa med matchande dryck. Vi fick bland annat smaka på pilgrimsmussla med jordärtskockspuré, norimaki med hummer och tryffelmajonnäs, svampdumpling i buljong, stekt ris med grönsaker och ägg samt reninnanlår med lingonteriyaki och grönkål. Det hela avrundades med en sötsyrlig ingefärsglass med äppelkompott och browniekrutonger. Också detta en härlig hälsosam middag och jag kan varmt rekommendera ett besök på Yasuragi. Nu framåt jul ska de servera en vintermiddag som jag är mycket nyfiken på.
Välkomstplocket under Yasuragibesöket. Raw food-bollen (högst upp till höger) var min favorit. Foto: Petra Månström.
Delar av teppanayakimiddagen på Yasuragi, med bland annat reninnanlåret med lingon och grönkål, svampgyozan och flamberingen. Foto: Petra Månström.
Idag fortsatte jag på hälsospåret med det här mellanmålet: kvarg med äkta vanilj, blåbär, chiafrön och valnötter. Foto: Petra Månström.
Som ni ser på sista bilden ovan så har jag lyckats hålla uppe hälsotemat även nu under slutet av veckan. Får tacka Mia, Urtekram, Paul Svensson och Yasuragi Hasseludden för det!