X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Barfotaskor

Läsaren springer enbart i så kallade barfotaskor och undrar om det är farligt. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

FRÅGA:

Hej!

Jag har en fråga om i första hand skaderisker. Jag är 45 år och springer sedan våren 2010 i VFF-skor (Vibram Five Fingers), som i princip enda löpsko (utom ett par Merrell för blöta och kalla dagar – VFF släpper ju in all blöta till foten…) Är mycket nöjd och springer ledigt milen flera gånger i veckan på asfalt i dessa, även om jag ofta väljer andra underlag och kortare distanser. Jag har dessutom förbättrat mina tider rejält (numera nedåt 43-44 min/milen på bana mot 48 tidigare) – och det verkar ha mycket att göra med löpstilen. Är det något jag borde se upp med ändå? Verkar det knäppt att bara använda barfotaskor? Ger det till exempel en stor risk för utnötning eller liknande?

Jag stretchar i princip aldrig och har inga bekymmer med det heller. Värmer upp gör jag inte heller på annat sätt än att jag springer lite lugnt i ett par minuter (utom när jag ska försöka mig på att knäcka mitt PB, då jag flåsar upp mig lite bättre) och det känns utmärkt. Känner mig nästan lite oansvarig. Kan löpning vara så här enkelt och roligt, eller borde jag jobba hårdare med vård och förebyggande? Vilar i alla fall en dag mellan löppassen – så lite försiktig är jag i alla fall. Basen i min träning är femkilometersturer i högt tempo och målet är att klara milen på 42 minuter.

MVH 
Janne

SVAR:

Hej Janne,

detta är säkert något som fler funderar på och generellt skulle jag svara nej, det är ingen ökad skaderisk. Ett svar jag säkert kommer att ”få skit för”. Det verkar som du har ett sunt förhållningssätt till löpningen och har stegrat upp det på ett bra sätt under cirka 2 år. Du har således vant fötter och andra strukturer vid den förändrade belastningen.

Anledningen till dina förbättringar tidmässigt beror troligen, som du skriver, på dit förändrade löpsteg då det är visat att mellanfots- och framfotslöpare generellt har en högre löphastighet. Vad det gäller stretching så finns det i princip två läger. För och emot. Jag skulle rekommendera dynamisk rörlighet som avslutning på passet. Stretching skulle jag rekommendera om du var uppenbart stel på ett sätt som hindrar funktion, sätter ner rörlighet och/eller framkallar smärta.

Uppvärmning kan vara en fördel vid framförallt mer högintensiva pass som backe eller korta intervaller. Senaste rönen är lite oklara och enligt senaste numret av ”Idrott och kunskap” så kan viss uppvärmning till och med försämra prestationen. Så som så mycket annat verkar detta vara individuellt och jag skulle säga att du får avgöra vad som fungerar för dig.

För att få den sista tidssänkningen till dina 42 minuter så skulle mitt tips vara att testa en förändring i träningen på något sätt. Detta kan handla om dynamisk rörlighet, backlöpning, annorlunda intervaller eller något som får kroppen att reagera och på så sätt förhoppningsvis kompensera och då göra dig ännu snabbare.

Lycka till och hoppas du når ditt mål under sommaren!

Hälsningar Nicklas

Har du också en träningsfråga till vår pt Nicklas? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv