Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

squat655

Styrketräning är ett effektivt sätt att få en fastare kropp på. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Jonas!

Jag har en liten fundering. Hur ska träna om man vill få en fastare kropp? Jag löptränar hel del och vi löpare har ju väldigt bra flås och är smala men det ”fladdrar” mycket på en del ställen, till exempel över magen.

Hälsningar Teresia

SVAR:

Hej Teresia!

Om man är löpare så ska man självklart fokusera på själva kärnan, d v s löpningen. Många väljer dock löpningen som träningsverktyg i sin jakt på viktreducering eller för att förändra sin kroppskomposition. Oavsett vilket så har man nytta av en effektiv kroppssammansättning.

Konditionsträning är helt klart den viktigaste ingrediensen vid viktreducering (tillsammans med kosten), med den förbrukar man mer eller mindre mycket energi beroende på frekvens, duration och intensitet etc. En god energiförbrukning har du gott och väl genom din löpning.

Det som många dock glömmer bort är att komplettera med styrketräning. De som dock adderar styrkan ligger många gånger på för högt repetitionsantal baserat på syftet, i det här fallet viktreducering. Min rekommendation är att du lägger dig på maxstyrka (om du inte är helt nybörjare), dvs 1-6 repetitioner/set och ca 30-50 repetitioner per muskelgrupp. Målet med styrketräningen för de som är ute efter viktreducering är att behålla muskelmassa och styrkan och i och med detta upprätthålla ämnesomsättningen. Här följer ett exempelpass som med fördel kan genomföras 2 ggr/vecka som ett komplement till din löpning:

Knäböj 3 x 6 rep
Utfallsgång 2 x 12 steg
Enbens raka marklyft x 6
Chins 2 x max
Bänkpress 2 x 6 rep
Skivstångsrodd 3 x 6 rep
Stående antirotationer 2 x 10 sekunder/sida

Lycka till!

Jonas

Har du också en fråga till Maratonbloggens personlige tränare, Jonas Lissjanis? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar