Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

hogg2

Håkan Hanning under halvmaran i Prag som gick av stapeln tidigare i år. Foto: Privat.

Fredag och dags för ännu en veckans löpare! Den här gången intervjuar jag Håkan Hanning från Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han är gift, har två döttrar och arbetar som egenföretagare i VVS-branschen.

Hur länge har du sprungit?

– Jag började träna orientering som liten, redan vid 10 års ålder sprang jag min första orienteringstävling i par med en annan grabb. Klassen var PP10 (par pojkar 10 år) året var 1968. Sedan fortsatte karriären genom åren med SM-guld i skidorientering och många nationella och internationella segrar i orientering. Jag sprang då för en Stockholmsklubb som heter Järla IF och som än idag har många av Sveriges och världens bästa orienteringslöpare, dit även jag tillhörde på den tiden. Jag gjorde sedan uppehåll några årtionden och återupptog därefter löpningen igen, men nu mest i motionsform som trail- och landsvägslöpare. Där står vi idag, så det har blivit några mil genom skog och mark genom åren till dags dato.

Vad fick dig att börja springa?

– Min äldre bror och pappa sprang när jag var liten så jag följde med några gånger på träningarna och det var så det började.

Vad får du ut av din träning?

– Idag vid min ålder gäller det att försöka att hålla igång så att kroppen inte förfaller helt och hållet. Träningen gör mig piggare, gladare, lite lättare och mer välmående. Den bidrar även med att jag kan unna mig god mat och dryck vilket även det är min stora njutning i livet.

Har du haft några svackor och hur har du hanterat dem?

– Jag har direkt aldrig haft några svackor förutom några små skador som direkt inte påverkat mitt liv eller träning i större utsträckning. Idag krånglar till exempel en hälsena men det ser jag bara som ett tecken på att hålla igen lite med träningen.

Tränar du något annat än löpning?

– Jag löptränar ungefär 90 procent av min totala träningstid, alternativ träning och styrka som jag alltid försöker få till, även det utomhus, utgör cirka 10 procent.

Har du några framtidsdrömmar gällande din träning som du vill dela med dig av?

– Nu fokuserar jag mig på Ultravasan 90 som jag är anmäld till och det skall bli en fantastisk upplevelse. Jag har också en framtidsdröm om att få springa Swissalpine Marathon, det står på min bucket list.

Ditt absolut bästa träningsminne?

– Oj, det blir svårt. Det har blivit många glada och roliga träningsminnen under åren. Nu för tiden njuter jag av att springa med några kompisar, typ ett långpass i skogen med löparryggsäck och
stanna i naturen på en gofika och sen lufsa vidare utan längd- eller tidsmål.

Dina bästa tips till andra som vill komma igång med träning?
– ”Spring för livet” –  den meningen talar för sig och säger allt. Skor, lägg krutet på riktiga skor som du provar fram i en löparbutik, det betyder allt..

Pryl du inte kan vara utan under passet?

– Jag har ingen speciell pryl förutom att Jag alltid har pengar/kort med mig. Jag tar även med mig telefonen i fickan på långpassen, det kan ju hända att man behöver ringa och meddela sig eller behöva hjälp av något slag.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar