Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Malin Ewerlöf-Krepp vinner Lidingöloppet 30 km den 6 oktober 2001. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.

Med en dryg månad kvar till höstens kraftprov Lidingöloppet passade jag på att ringa upp Malin Ewerlöf Krepp, trefaldig vinnare av loppet, för ett litet snack om hur man ska förbereda sig:

Vad kan man göra från och med nu och fram till loppet för att vara så väl förberedd som möjligt?

– Nu är det alltså i stort sett tre veckors träning kvar eftersom den sista veckan består av nedtrappning och laddning. Det man bör ha gjort redan är att ha sprungit mycket kuperat. Har man inte gjort det bör man lägga tyngdpunkten på det under de veckor som är kvar. Det är nämligen stor skillnad mellan att springa kuperat och på flacken. Lägg också gärna dina intervaller i kuperad terräng. Bor du i Stockholmsområdet är det en bra idé att åka ut till Lidingö och provspringa åtminstone delar av banan, det ger en stor trygghet att redan tidigare bekantat sig med beryktade motlut som Abborrbacken.

Vad ska man absolut inte göra?

– Det största misstaget man kan göra är att försöka ta igen förlorad träning genom att köra stenhårt. Det ökar bara skaderisken och påverkar motivationen negativt. Utgå istället från där du är nu och var realistisk. Gör det bästa möjliga av den träningstid som återstår.

Hur ska man lägga upp loppet? Ska man gå i backarna?

– Det beror helt på ens nivå som löpare. En duktig motionär har inte råd att gå i backarna, men är ambitionerna inte fullt så stora kan man tjäna på att gå några raska steg i några av backarna. Ett exempel är Abborrbackens första del, där är det så brant att jag ofta ser folk som springer bli omkörda av dem som valt att gå. Man får ner pulsen lite och sparar benen. Men man bör inte gå för länge, för då finns risken att benen stumnar och man får svårt att komma igång igen.  Första gången jag sprang Lidingöloppet var jag inte tränad för den distansen och ångade på lite väl fort i början. När det var åtta kilometer kvar åkte rullgardinen ner och jag fick varva gång med löpning, men det var första och sista gången jag gick under ett lopp.

Stockholm Halvmarathon går veckan innan, kan man köra båda loppen eller är det bara korkat?

– En vecka mellan är för tight, tycker jag. Är man motionär och känner att man inte alltid maxar på loppen kan man ju ta det som ett sista långpass, men det handlar ändå om två stora utmaningar och det kan vara tufft såväl fysiskt som mentalt att ladda om på så kort tid. Mitt råd blir nog att välja ett av loppen att satsa på, om man nu tänkt springa båda. Men ännu hellre bara springa ett av dem.

Hur laddar du veckan före loppet?

– Jag drar ner rejält på träningen så att kroppen är fräsch på tävlingsdagen. Jag tänker extra mycket på vad jag stoppar i mig och ser till att äta extra mycket kolhydrater, till exempel i form av pasta. De tre sista dagarna före loppet är det mycket viktigt att inte slarva med maten. Laddningsdrycker har jag aldrig använt, men ska man göra det bör man ha testat dem tidigare så man vet hur magen reagerar.

Vilka skor ska man springa loppet i?

– Det beror på banans skick. Är den torr så fungerar asfaltsskor utmärkt, men har det varit blött ett tag så kan det vara halt i skogen och då kan man tjäna på att välja en mer terrrängbetonad löpsko. Det är en bra idé om man verkligen vill maximera sin prestation.

Har du en löparfråga till Malin? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar