Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

torgeby655-3

Markus Torgeby är det stora löparlöftet som klev av ekorrhjulet och bosatte sig i en jämtländsk kåta. Foto: Thron Ullberg.

”De bästa jag tränade med i Tanzania sprang halvmaran på under timmen. Det är ju asfort. Och när de kör distans på eftermiddagen ligger de i 6:30-fart, det är ju ett stort spann. Jag träffar många motionärer som gör milen på 50 och springer som snabbast i 4:55-tempo och som långsammast i 5:10. Det är för lite, mycket större skillnad är det som utvecklar dig. Kroppen måste bli elastisk och följsam.”

Markus Torgeby är löparlöftet som dumpade tränaren, klev av ekorrhjulet och inspirerad av Frans G Bengtssons översättning av Thoreaus Skogsliv vid Walden drog upp till Jämtland och bosatte sig i en kåta i fyra år. Där fortsatte han att löpträna, fast på sitt eget sätt. I den här intervjun berättar Markus hur du tar din löpning till nästa nivå och om rädslan att bli frånsprungen. Om varför vi borde isa benen oftare och hur man gör för att få feeling oftare. Om varför man som kille vinner på att vara lite mystisk och inte alltför ”på”. Om varför afrikanska topplöpare springer distanspass i 6:30-tempo och hur en kåta kan vara en riktig ”brudmagnet”…

Välkommen till andra avsnittet av Maratonpodden!

Lyssna via Libsyn.

Lyssna via iTunes.

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv