Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Vätskebälte

Vätskebälte från Nathan Sports, modellen heter Triangle. Foto: Nathan Sports.

FRÅGA:

Hej Petra!

Jag undrar hur viktigt det egentligen är att få i sig vätska under ett långt träningspass? Anledningen till att jag frågar är för att jag själv kör minst ett långpass i veckan på ungefär 2 timmar och tycker det är svårt att få i mig vätska under passet. Känner mig inte särskilt törstig och tycker att är det obekvämt att springa med vätskebälte. Jag brukar istället se till att dricka ordentligt när jag kommer hem efter passet. Räcker det?

Tackar i övrigt för en trevlig blogg med duktiga experter!

Mvh Andreas

SVAR:

Hej Andreas!

Törst är ofta ett bra mått på hur mycket man behöver dricka och vid träning upp till 60 minuter är törsten oftast en tillräcklig markör. Under väldigt hård träning eller långpass riskerar man dock att få ett vätskeunderskott innan man känner av törsten. Prestationsförmågan försämras redan när man har så lite vätskeförlust som 2 % av kroppsvikten. Vid vätskeförluster över 5 % av kroppsvikten kan arbetskapaciteten minska med hela 30 %. Anledningen till detta är att uttorkning gör att blodvolymen minskar vilket leder till att kroppen inte har samma möjlighet att transportera ut syre till musklerna. Uttorkning leder även till en ökad användning av muskelglykogen vilket gör att energin till musklerna snabbare tar slut. Ett för litet intag av vätska ökar dessutom risken för att få kramp.

Under ett långpass går det inte att helt att lita på törsten som en signal för att dricka. Det är därför viktigt att dricka lite och ofta under hela långpasset och det redan från början av passet trots att man inte är törstig. Att börja dricka på slutet av ett långpass är ofta försent och att enbart dricka vatten efter långpasset är inte heller optimalt då kroppen inte klarar av att ta upp en alltför stor mängd vätska på en gång. Det bästa är därför att dricka lite och ofta under hela passet. Ofta är detta en vanesak och det är inte bra att vänja kroppen vid att inte dricka under ett långpass. I många fall kan man behöva träna på att dricka under träningspasset för att få det till en vana och att det inte ska bli för jobbigt för magen. Det finns idag bra vätskebälten på marknaden som underlättar att ta med sig vätska på långpassen.

Hur mycket vätska som du behöver dricka under ett pass är individuellt och beror till stor del hur mycket som du svettas. När det är varmt behöver man såklart mer vätska eftersom man då svettas mer och annars riskerar att överhettas. Det är då även viktigt att få i sig salter för att hålla en god saltbalans. Man bör också tänka på att man gör av med vätska även när det är kallt ute, framför allt försvinner vätska från utandningsluften. Observera att det inte heller är bra att dricka för mycket vatten då det kan ge en alltför låg saltbalans och det kan också vara en förklaring till att vissa kollapsar under varma lopp. Det bästa sättet för att se om man får i sig tillräckligt med vätska är att kolla att färgen på urinen är lagom gult.

Lycka till med träningen!

Hälsningar Petra

Har du också en fråga till kostexpert Petra Kindlund? Mejla den till spring@svd.se!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv