Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

motionarer

”Train hard or go home”, är ett vanligt uttryck i träningskretsar. Men hur hälsosam är hårdkörningen? Foto: TT.

Som jag var inne på i ett tidigare inlägg så har det blivit trendigt att träna som eliten. Vi kopierar deras livsstil på alla möjliga sätt: träningsupplägget, inställningen, kläderna.

Med problematiken att vi sällan har lika mycket tid att avsätta till träning och återhämtning. Men träningen vill vi för allt i världen inte gå miste om, så istället slarvar vi med återhämtning, mat och kanske rentav separerar från partnern för att få njuta av det där varannan vecka-livet som verkar så skönt. Då behöver man ju bara passa barn varannan vecka och varannan vecka kan man vara ego och gå helt upp i sin träning.

Ja, jag hårddrar lite nu. Långt ifrån alla tar träningen till den extrem jag beskriver ovan. Men många gör det. 

Något jag tycker man bör fundera över är varför man tränar. För att det är roligt? För att bli snabbare? För att bli snyggare naken? Eller för att må bra? Kanske för att förebygga skador och känna sig spänstig och smidig även fast man blir äldre? Då kan jag meddela att elitliknande träning knappast är hälsosam. Tittar vi på till exempel elitlöpare så hårdsatsar de under en kortare period av sitt liv. De balanserar hela tiden på en skör tråd när det gäller skaderisk och det vet de om. Det är så spelreglerna är. Elitträning är inte hälsa – långt ifrån. Det har inte minst alla idrottsprofiler jag har träffat genom åren intygat. Björn Ferry, Anja Pärson och Tomas Gustafson. Ingen av dem skulle för vad som helst i världen vilja elitträna igen. De mår illa av blotta tanken på det.

Men eliten har hård träning som jobb. Ett jobb som är begränsat i tiden. Vi motionärer får inte betalt för att träna stenhårt och vi har kanske inte alltid resurser att uppsöka specialistläkare, naprapater, kiropraktorer och liknande när vi blir skadade.

Situationen i vårt land är knepig. Samtidigt som vi har en relativt liten grupp motionärer som tränar så hårt som jag beskriver ovan så har vi en mycket stor grupp stillasittande och överviktiga människor. Och forskningen säger att det är farligare att sitta för mycket än att röka. Jag upplever att det är rät polariserat vad gäller motionsvanorna i Sverige.

Antingen tränar vi stenhårt med klassikern eller andra långlopp som mål eller så sitter vi och glor på tv, jag frågar mig hur stor gruppen ”normalmotionärer” egentligen är. Någon som har någon idé om det? Är den större än jag tror?

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv

Fler bloggar