Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Likriktningen bland rosévinerna blir bara större. För en tid sedan provade jag alla roséviner i det ordinarie sortimentet. Det handlade om hela 77 olika viner. Nåja, så olika var det inte. För några år sedan fanns det roséer med många olika smaker och färger. Från riktigt ljusrosa till de med mer mättade röda toner. Nästan som ett lätt rödvin.

Rosévin-15-3

Här är hela raden av roséviner jag provade. Det tog en eftermiddag.

Idag har de flesta ställt in sig i kön efter storsäljarna – de provencalska ljust laxrosa med mjuk hallonfrukt och lätt vinbärssyrlig avslutning. Inget fel på dem. Men jag skulle önska att fler tog ut svängarna och gjorde rosé i en bredare smakrik stil. Likt det klassiska Tavel-vinet som finns på Systembolaget.  Tavel är en liten appellation i södra Rhônedalen där man bara gör rosévin. Och där håller man på traditionen.

Rosévin-15-1

Fler och fler roséviner kommer på box. Och då är det bara en färg på boxen som gäller: rosa.

Men jag vet ju hur det fungerar. När en typ av vin, som rosé, slår igenom på bred front vill Systembolaget ge fler importörer chansen att få en del av den lukrativa marknaden.

Men till Systembolagets fördel ska sägas att det inte längre släpper igenom riktigt usla viner. Rosé eller inte. Man får ta det onda med det goda.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.

Mikael Mölstad

Äggformer har en framtid, tror många vinmakare. På långfredagen kommer ingen papperstidning av SvD men väl en e-SvD – en långfredagstidning på nätet som kan läsas eller laddas ner till närmaste surfplatta.

Där skriver jag en krönika om ägg i samband med vin. Bland annat berättar jag om att äggformede jästankar kommer tillbaka. Här kommer bildbevis till det jag beskriver i krönikan.

Äggformad amfora

Hos vinproducenten Kabola i kroatiska Istrien har de köpt äggformade amforor som nu finns nedgrävda i marken. Så här ser de ut (innan de grävdes ner).

Äggformad betongtank

En ny jästank hos Bridlewood Winery i Santa Ynez Valley för några år sedan. De hade just skaffat några äggformade jästankar i betong. De är helt magiska, berättade vinmakaren för mig.

Mikael Mölstad

Ytterligare ett år med besvikelse. Ännu en Guide Michelin har lanserats under mycket hysch-hysch – och efter veckor av spekulationer. Denna gång var det dessutom mer spännande eftersom det handlade om en efterlängtad Guide Michelin Nordic. Från början kallades den Guide Michelin Nordic Countries – men namnet ändrades till Guide Michelin Nordic Cities.

Idag förstår vi varför. Det blev bara Malmö som tillkom i den guide där Sverige ingick tidigare: Guide Michelin Main Cities Europe. Låt mig först klargöra att jag gillar Guide Michelin som fenomen. Och jag vet hur det betydelsefull den är för en internationell publik som reser runt för att gå på de bästa krogarna. Jag säger detta eftersom många vet att jag är involverad i White Guide. Jag tycker dock inte att de är konkurrenter – och jag har dessutom de bästa relationer till Guide Michelin.

Guide_Michelin15

Det var tänkt som en Guide Michelin Nordic Countries (till vänster boken som aldrig kom ut) – men titeln ändrades till Nordic Cities. Idag förstod vi varför: Det blev inte mycket nytt.

Det är just därför jag blir besviken när de inte vågar brassa på lite. In med nya stjärnkrogar – ut med några gamla. Och gärna några trestjärnor till Sverige. Idag går ju allt så mycket snabbare – restauranger öppnar, stänger och byter skepnad hela tiden. De går inte att göra som för hundra år sedan: att de ska leva upp till exakta kriterier under en rad av år.

Och jag tror alla krogvänner tycker det är jättetrist (för att uttrycka sig försiktigt) att krogar som Daniel Berlin i Skåne Tranås och Fäviken Magasinet utanför Åre inte kommer med. De tillhör ändå den gastronomiska världens toppkrogar.

Här är läget i Sverige nu

I Sverige är Malmö nytt – det var på tiden. Tre krogar fick stjärna: Ambiance à Vindåkra, Tygelsjö, Bloom in the Park och Vollmers.

I Stockholm blev det två nya stjärnor – den första till Volt och en andra stjärna till Oaxen. Läget i Stockholm:  2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren – Matsalen och Oaxen Krog (Ny). 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren – Matbaren, Operakällaren och Volt (Ny).

I Göteborg tillkom två nya stjärnor – en vardera för Koka och SK Mat & Människor. Läget i Göteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) och SK Mat & Människor (Ny).

Så här ser det ut i Danmark, Norge och Finland

• DANMARK

2 stjärnor i Köpenhamn: Noma, Geranium och a|o|c (Ny).

1 stjärna i Köpenhamn: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.

1 stjärna i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).

• NORGE

2 stjärnor i Oslo: Maaemo.

1 stjärna i Oslo: Statholdergaarden, Ylajali og Fauna.

• FINLAND

1 stjärna i Helsingfors: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo och Olo.

Mikael Mölstad

Japan kommer aldrig att bli ett framträdande vinland. I Japan kan man det mesta – även göra bra vin. Mot alla odds, bör tilläggas. Visserligen finns det flera bra odlingsområden, men jordarna är ofta vulkaniska vilket ger en speciell karaktär åt druvan. Men ett större problem är att höstarna är blöta –med hög fuktighet och återkommande regn.

Regnen tvingar odlarna att hänga små regnskydd i vaxat papper på de enskilda druvklasarna för att inte vatten ska tränga in mellan druvorna. Det skapar omedelbart röta. Denna skötsel kostar på och tillsammans med andra högre kostnader än i stora vinländer gör det att vinpriserna är svåra att hålla ner.

Men trots detta görs det riktigt bra druvvin – inte bara sake, som är ett risvin. Druvan heter Koshu och kom till Japan för tusen år sedan via Sidenvägen från Kaukasus. Japans professionella vinproduktion startade redan 1874 – erfarenheten finns alltså.

Koshu-vin-Japan

Jag provade bland annat tre viner från Grace Wine på druvan Koshu. Det högra av dem finns på Systembolaget.

I förra veckan fick jag prova ett tiotal japanska viner av druvan Koshu. Och de var en angenäm upplevelse. Det finns en distinkt aromatiskt frukt med mycket mineral och hygglig syra. En ekfatsjäst variant hade tydliga drag av mandelmassa. Det bästa vinerna i min smak kommer från Grace Wine. Och det är också de som finns på Systembolaget.

Kanske dags att prova något annorlunda? Jag kan lova att ingen kommer att gissa på ursprunget om du inte berättar det i förväg.

Mikael Mölstad

En fantastisk insats som gav brons. Har just återvänt från Lyon och den gigantiska matlagningstävlingen Bocuse d’Or. Det blev en bronsmedalj för Tommy Myllymäki. Norge tog sitt femte guld och USA tog sin första medalj – ett silver.

Tommy med Bocuse-gubben

Tommy Myllymäki med sin bronsstaty på festen efter tävlingsdagen. Han fick enorma applåder och var värd varenda handklapp.

Svenska Dagbladet var på plats med mig och tidningens mat- och krogredaktör Joanna Drevinger. Vi rapporterade live på svd.se hela eftermiddagen och kvällen. Vi höll på lika länge som kockarna lagade mat. Och vi fick inte heller tid att äta. Vilket är märkligt på en matmässa.

Vi hade nämligen fullt upp hela tiden. I synnerhet som wifi inte funkade alls i tävlingslokalen. Riktigt pinsamt. Joanna fick rapportera med en långsam mobiluppkoppling och jag fick sitta i pressrummet med intern-tv – och täta sms-kontakter med Johanna.

Tommy med bucklan

Tre glada medaljörer: Phil Tessier, USA,  Ørjan Johannesen, Norge och Tommy Myllymäki, Sverige med sina Paul Bocuse-statyetter.

Problemet vara också att pressrummet låg nästan tio minuters promenad från tävlingsområdet. Och där var det en oerhörd trängsel. Det gick alltså inte att springa emellan. Så kan det vara för en journalist. Dock hann jag prata med olika människor och skaffa intryck innan de stängde själva köksavdelningen vid kl 12. Och efter att Tommy Myllymäki hade lämnat sina bidrag fick vi möjlighet att träffa honom.

Vill du se hur vi jobbade – och se vår direktrapportering i efterhand.

Här kan du se vår rapportering

Mikael Mölstad

Ska Tommy Myllymäki bli världsmästare i matlagning på onsdag? Jag är på väg till Lyon för att bevaka världens främsta matlagningstävling: Bocuse d’Or 2015. På onsdag vid 19-tiden hoppas jag jubla för att vi fått en ny världmästare i kock-VM. Svenska Dagbladet, det vill säga jag och Joanna Drevinger, är på plats för att rapportera live. Ha koll på webben på eftermiddagen den  28 februari. Tommy står i bås nummer åtta.

Bocuse_d'Or15-2

Tommy med sin coach Jonas Dahlbom lägger sista handen vid silverbrickan där kötträttens olika delar exponeras. Denna bild är från förra veckan.

Tommy Myllymäki är favorit efter ha vunnit Europavarianten av tävlingen i stor stil. Nu är det nya förutsättningar – men det är klart att domarna kommer ihåg att den här svensken är en hejare på att laga mat. Han blev ju också tvåa i kock-VM för fyra år sedan.

I år är huvudingredienserna bäcköring för fiskrätten och pärlhöna för kötträtten. När jag träffade Tommy för tio dagar sedan under en provlagning var han riktigt nöjd med pärlhönan – den rätten som läggs upp på silverfat. Bäcköringen var däremot knepigare än han trott. Delvis på grund av att de sista grönsakerna får man inte välja förrän dagen före tävlingen.

Bocuse_d'Or15-1

Här är fiskrätten med bäcköring som den såg ut nyligen. Nu lär den ha ändrats men jag vågar ända inte visa hela rätten – om hans konkurrenter skulle få nys om denna blogg.

Vinner Tommy? Det vore otroligt kul med tanke på att konkurrensen är hårdare än någonsin. Nu är det inte bara Sverige, Norge, Danmark och Frankrike som gäller. Alla länder satsar stenhårt – inte minst Japan och USA. Det är en enorm prestige att vinna Bocuse d’Or.

Mikael Mölstad

Är nordisk mat framtidens stora trend? Ja, kanske. Vi är fler som hoppas det. När jag skrev om detta fenomen för ett par veckor sedan fick jag många uppmuntrande kommentarer. En uppskattade jag speciellt mycket. Den kom från Mai-Lis Hellénius som är läkare och forskare inom området livsstil och hjärtkärlsjukdom. Hon har också varit medförfattare till Bo Hagströms bok ”Solens hälsa”. När hon läst min krönika ”Nordiska trenden – ett sundhetstecken” fick jag ett mejl med nedanstående text. Jag tycker att den är så intressant att jag vill föra den vidare. Ordet till Mai-Lis Hellénius:

”Läste med glädje och stor behållning din artikel. Den väckte tankar och gav mig hjälp i att bli ännu tydligare i att det är ju inte bara just ”medelhavsmaten” som är så bra för vårt välmående och vår hälsa, utan ett ”medelhavslikt kostmönster”. Den gamla traditionella medelhavsmaten, som tyvärr är på väg bort i Medelhavsländerna, är ett exempel på en lyckosam kombination av råvaror som är väldigt hälsosamma.

DSC_0132

Den nordiskaköket främste företrädare inom gastronomin i Sverige är Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet. Här serveras lokala grönsaker, bär, rotfrukter och mycket viltkött.

Precis som du skriver bör man vara tydlig när man pratar om nordisk mat (hälsosam nordisk mat). Det handlar om just en kombination av bland annat frukt (svenska äpplen, päron med mera), bär (vi har skogen full av lingon som är proppfulla med oerhört effektiva antioxidanter och gelbildande fibrer, men vi köper dyra importerade gojjibär), kålrötter, ärtor, bönor, potatis, lök, magert viltkött med bättre fettkomposition än nöt, knäckebröd, havregrynsgröt och sist men inte minst rapsoljan.

Det är viktigt att påpeka att många tror att den nya hälsosamma nordiska maten skulle innebära att smör, ost, ister och fläsk blivit nyttigt. Det är inte sant.

Jag delar verkligen din förhoppning om att vi i framtiden ska få ihop omtanken om hälsan, djuren och miljön. Det måste vara hållbart ur alla synvinklar. Det är också något vi arbetar mycket med idag, men det är en lång väg kvar. Vad gäller maten och hälsan så tänker jag att vi måste bort från stränga dieter och hitta tillbaka till glädjen och lusten kring maten, måltiden och matlagningen.”

Mikael Mölstad

Traditionens makt är stor i USA. Man tror ofta att USA ligger före med allt med tanke på all fantastisk ny teknik som kommer därifrån. Men det är olika med det. På många sätt är de synnerligen konservativa. Deras bilar hade till exempel teknik från 1950-talet långt in på 1970-talet. Inte konstigt att japanerna kunde ta över halva bilmarknaden på ett decennium. Idag upplever man fortfarande hur gammaldags deras elsystem är – liksom vatten och avlopp.

Vinbutik-US2-trelitersflaskor

Långa rader av amerikanarnas variant av bag in box: glasflaskor med öron.

I min lilla vinvärld kan man lätt se samma fenomen i en vinbutik. Där säljs fortfarande billiga viner i stora glasflaskor med öron. De kallas för jug wines och är ett minne från 1800-talet då vin- och sprit såldes i krus med öron. Krusen är kända från många västernfilmer där man drack direkt ur kruset genom att lägga det på axeln och balansera rätt till munnen med hjälp av ett finger i örat (på kruset alltså).

Vinbutik-US1-trelitersflaskor

Två jug wines som inte har något med fransk bourgogne eller chablis att göra. Dessa namn lever kvar på billiga viner – men flaskorna får absolut inte exporteras till Europa. 

Dagens glasflaskor rymmer tre liter och motsvarar därmed precis en normalstorlek på ett svenskt boxvin. Dock betydligt tyngre och riskablare att hantera. Tänk er vilket inferno av vin och glas det blivit om olycka varit framme.

Kvaliteteten lär inte heller vara lika hög. Det skvallrar inte minst priset om. Två trelitersflaskor för 20 dollar. Det betyder cirka 25 kronor litern för vinet jämfört med 46 kronor litern för de billigaste svenska boxvinerna per liter. Men å andra sidan – tar man bort svensk alkoholskatt och moms är de svenska faktiskt billigare.

Men det är ju inte alla svenska boxar som kostar 140 kr för tre liter. Det är ju inte heller alla amerikanske viner som kostar 25 kronor litern.

Mikael Mölstad

Forskningen kring alkoholens hälsofördelar kommer alltid att vara motstridig. I dagens SvD publiceras en artikel med rubriken ”Myt att alkohol skyddar hjärtat”. I artikeln underkänner professorn i socialmedicin Sven Andréasson alla de studier där det dras positiva slutsatser kring alkoholens hälsofördelar vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Det är i och för sig märkligt – men förståeligt med tanke på att uppdragsgivaren delvis är en nykterhetsorganisation.

Allting kan egentligen sammanfattas i Sven Andréasson citat i artikeln: ”Alkohol kan vara gott och trevligt, men det går inte att påstå att det är bra för hälsan.” Det första håller jag med om och det andra är helt sant utifrån vedertagna regler för forskningsstudier. Men därmed går det inte heller att påstå att alkohol generellt är farligt för hälsan.

Det är lätt att skjuta alla studier i sank med Sven Andréassons argumentation. Det går nämligen inte att göra studier som Sven Andréasson önskar. Han menar, med all rätt, att all dylik forskning måste göra enligt vedertagna principer med en kontrollgrupp under vetenskapliga former.

Med andra ord ska man egentligen under lång tid frivilligt förmå större grupper människor att dricka exakta mängder alkohol – medan en lika stor kontrollgrupp ska dricka placebo. Resultatet efter många års studier ska sedan analyseras utifrån sjukdomar och felkällor.

Var och en kan förstå att detta är omöjligt. Det är för det första ytterst oetiskt att mer eller mindre tvinga människor att dricka alkohol. Och vad gäller kontrollgruppen kommer de lätt att förstå att det inte är alkohol i den vätska de dricker.

Allt detta vet Sven Andréasson. Genom att underkänna alla tiotusentals studier kring alkoholens hälsofördelar med argumentet att de bara är obeservationstudier är det lätt att dra slutsatser om faran med alkohol.

Det imponerar inte på mig. Det kan lika gärna vara så att alla positiva studier kring alkohol har rätt. Bara för att det är omöjligt att bevisa behöver inte betyda att det inte osant.

Mikael Mölstad

Hur många olika sorters smör behöver vi? Förra söndagen skrev jag en krönika om matsouvenirer och undrade hur många sorter av varje matslag vi egentligen behöver. Samtidigt som jag erkänner att jag tycker det är besvärande svårt att välja bland 48 sorters olika kaffe – där de ena är den andra förvillande lik –efterlyste jag också fler sorters smör. Just smör har ju varit ett enkelt val i Sverige. Ett smör för hela folket. Nu finns det några fler – ibland från gårdsmejerier. Men urvalet är ändå begränsat

I USA är det  generellt ingen hejd på hur många sorter man kan ha av varje vara. Men ändå var det med en viss förvåning jag stannade till vid kyldisken i en amerikansk supermarket nyligen. Jag konstaterade att det fanns över trettio olika sorters smör till salu.

Smör i olika sorter

I valfrihetens land USA är det inte ens lätt att välja smör. För de flesta svenskar är ju smör bara smör.

Vad ska man välja? Ja, är man amish (en gammalreligiöst samhälle i USA) – är valet enkelt. De har ett eget smör som förmodligen ska ge en känsla av gammaldags smak. Om har irländsk ursprung har man förstås et Irish Butter som specialitet. Men det finns också tyska, franska och engelska varianter.

Leve valfriheten! Eller?