Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Det blev inga söta vintips i fredags. I min senaste krönika i papperstidningen skrev jag om söta viner. Där förklarade jag att intresset för söta viner minskar i världen. Annat var det förr (alltså för mer än 100 år sedan) när hela världens vinhandel bestod av söta viner. Detta av det enkla skälet att torra viner på den tiden inte tålde att transporteras långa sträckor.

Söta viner

Tre söta favoriter: Moulin Touchais, St Stephan’s Crown och Spier Signature Sweet.

Jag borde också haft med en lista på söta viner. Det beklagar jag. Här nedan listar jag därför en uppdaterad lista på goda dessertviner från i somras.

Söta viner till desserter

• St Stephan’s Crown Aszú 3 Puttonyos 2007, 130 kr (500 ml), Tokaj, Ungern, 2928, vitt sött

Modern tokajer med doft av choklad och apelsin-persikomarmelad med sötbitter kryddig fruktsmak. Bäst till tyngre desserter med choklad.

• Moulin Touchais 1998, 201 kr, Loire, Frankrike, 4196, vitt sött

Ett osannolikt spännande vin med årgång 1998 gjort på chenin blanc – rik sötkrämig smak och doft av mandel, honung och citrus.

• Casillero del Diablo Late Harvest 2011, 60 kr (375 ml), Maule, Chile, 2735, vitt sött

Prisvärt från Chile med sötkryddiga honungstoner, god apelsinkrämig frukt och bra syra. Passar till fruktiga desserter med glass.

• Spier Signature Sweet 2013, 71 kr, Sydafrika, 2103, vitt sött

Sött vin på chenin blanc, sauvignon blanc och viognier – söt fruktdoft med honungstoner och bra syra. Passar till äppeldesserter med vaniljsås.

• Asti Martini, 76 kr, Piemonte, Italien, 7706, vitt sött mousserande

Italienskt sött muscatvin i mjukt bubblig stil med aromatiska apelsintoner och doft av fläder. Perfekt lågalkoholvin till glass och frukt.

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.