Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Betong och äggform sprider sig. För några veckor sedan skrev jag en krönika om äggformade vintankar som den senaste trenden. Nu har jag nästan fått se det i Cheval Blancs nya fantastiska vineri i Saint Emilion.

Cheval Blancs nya vineri är en stilig arkitektritad skapelse med svepande linjer.

Deras jäsningstankar är klart äggformade men ändå inte helt runda inuti. De har fortfarande en platt botten. När jag frågade den tekniske chefen om det inte var dags för helt äggformade tankar höll han inte med. Inte för rödvin, menade han. Men för vitt vin var det absolut det bästa. Då kunde vinet dansa runt med jäsresterna under alkoholjäsningen.

I de femtio jästankarna hos Cheval Blanc får druvorna från varje odlingslott jäsa separat.

Tankarna var dock i betong vilket tycks vara på återtåg. Alltfler överger de rostfria kolosserna och väljer betong – något som var det senaste för mer än 70 år sedan.

Anläggningen är precis invigd så vi får vänta ett antal år för att uppleva om de nästan äggformade tankarna i betong ger ett så mycket bättre vin.

Bra blir det dock säkert. Det cabernet franc-dominerade vinet från Château Cheval Blanc är ju ett av världens mest respekterade.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.