Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En händelse som ser ut som en tanke. Ett väl valt stopp mellan Stockholm och Skåne är säteriet Gunillaberg, ett par mil väster om Jönköping. Där huserar sedan några år den danske blomstergurun Tage Andersen. Det är mannen som skapade hela trenden med rostiga korgar, burar och ställningar med kamelia, murgröna och annat vackert. Det hela började i butiken i Köpenhamn som fortfarande är en vallfartsort för blomsterälskare.

Tage Andersen har skapat ett sitt paradis på en karolinergård utanför Jönköping.

På den gamla karolinerherrgården Gunillaberg har han inrättat sitt nya trädgårdsparadis. Egensinnigt, inspirerande och mycket vackert  – i samklang med den småländska naturen kring en grönskande bäckravin. I herrgården hålls musik och dansevenemang.

Här står 3 000 liljor i en småländsk skogsbacke – en egenartat vacker syn.

Jag fick nöjet att träffa Mäster Andersen själv där han gick och påtade bland blommande installationer. Vi pratade inte bara blommor utan också vin. Han gillar mest röda viner, gärna cabbar från Kalifornien. Men till mat dricker han gärna Beaujolais – just precis det vinet jag tror kommer stort i framtiden. Och vilket av de tolv Beaujolais-appelationerna tror ni han föredrar? Jo, naturligtvis Fleurie – det mest blommiga vinet i alla avseenden. Jag tror inte han tänkte på kopplingen själv.

Tage Andersen med två av sina favoritviner – en Fleurie från Beaujolais och en österrikisk Grüner Veltliner.

Vinet ska nu serveras ikväll under ett specialevenemang. I orangerie-caféet har man dock inget tillstånd att servera vin – än.

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.