Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

En stor man både i film- och vinvärlden jobbar med SAS. Det är en overklig känsla att få dricka ett glas rosé med Gérard Depardieu, den store och charmige. Nu med större kroppshydda än någonsin. Charmen var det väl si och så med idag. Han var trött – med förklaringen att hans dotter fött en son sent på torsdagen. Gérard blev alltså morfar. Barnbarnet ska heta Billy och jag misstänker att tröttheten kommer sig av ett visst firande av tilldragelsen.

Den store Gérard Depardieu har gjort ett rosévin som nu ska serveras på SAS.

Det är få som vet hur stor Gérard Depardieu är i vinvärlden. Sedan mer än tjugo år är vin hans stora passion. Det började i hemtrakterna i Loire med Château de Tigné. Sedan har han med sin kompanjoner (bl a Bernard Magrez)skaffat nitton olika vinegendomar i Bordeaux, Rhône och Languedoc – men även i Algeriet, Spanien, Marocko och Ungern. Imponerande.

Rosén kommer från hans egen vingård i Loire – ett trevligt och fruktigt vin.

Jag blev inte klar över hur hans engagemang ser ut. Men engagerad är han – ja, mer än så – Gérard är totalt passionerad. Viner är livet för honom. Alla känslor han har i filmerna kan han också leva ut i sina vinupplevelser. När jag undrade hur han tänkte kring vingårdar och vinmakning är han bestämd. Han vet verkligen allt om vin (jo, det sa han) men han tänker inte på det när han håller på vin – allt går på känsla och intuition.

Skål för Gérard Depardieus rosé – för fulla glas (vilket ska noteras)

Anledningen till blixtvisiten på Arlanda var att SAS nu lanserar ett rosévin från Depardieus vingård i Loire på alla sina flyg. 35 000 småflaskor och 6 000 helflaskor har köpts in. Riktigt bra rosé, aperitiffruktigt med bra syra. Jag tyckte dock att det var lite för sötfruktigt – men förstod att det var tanken eftersom viner tappar lite av sötman i tryckkabinen. Så i luften ska det vara perfekt. Vi fick även smaka hans Pinot Noir-rosé från Loire. Det var lysande.

Glittrande SAS-värdinnor fick krama Depardieu som höll hårt i sin roséflaska.

Jag trodde det skulle vara omtumlande att sitta ner och prata med Gérard Depardieu. Men det kändes helt naturligt tack för vare vår gemensamma passion kring vin. En samtal att minnas dock.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.