Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Någonstans sitter en person och hittar på ett nytt vinglas just nu. Många som dricker vin har säkert någon gång funderat på hur det perfekta vinglaset ser ut. Flera av oss vinskribenter har också någon gång blivit tillfrågade om att vara med och designa ett vinglas. Jag är en av dem – även om det blev en ganska kort framgång med glaset Contemplation. Det blev helt enkelt för dyrt – fast jag och många andra gillade det mycket. Ja, jag använder det fortfarande nästan varje vecka.

Så här såg Contemplation-glaset ut när det designades av Ulla Christiansson år 2000. Snyggt och bra men dyrt.

Bengt-Göran Kronstam i DN har dock haft större framgång. Bengt-Görans och Erika Lagerbielkes vinglasserie Difference är mycket uppskattat och säljer bra hos Orrefors.

SvD:s vinskribent-nestor Bengt Frithiofsson är också på gång med ett glas. Äntligen, får jag väl säga. Han är ju faktiskt över 70 år. Bengts glas kallas Bubblan. Nyligen fick jag titta på det, fast det inte ska lanseras förrän i höst.

Bengt Frithiofsson har med sin design-kompis Bengt Ek  skapat Bubblan-glaset. Här är ett av de första proverna.

Vad tycks? Glaset består alltså av två sfärer ovanpå varandra. Meningen är att få ut mer doft och smak från vinet genom att det kan rotera i olika hastighet i de två sfärerna. Jag har inte kunna belägga detta än. Men en sak är säker – det ser kul ut och blir garanterat en talking-piece på middagen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.