Mikael Mölstad
Det är mycket man inte vet om tomater. Nyligen var jag på en snabbvisit hos Vikentomater utanför Helsingborg. Det är bara att fascineras. I ett antal jättelika växthus odlar de 83 olika sorter: röda, gula, gröna, orange och till och med chokladfärgade. Och storleken varierar från vindruvor till stora päron.
Tomaterna mognar efterhand och plantan växer upp till tio meter per säsong. Med speciell teknik snurras stammen runt allt eftersom den blir längre.
Framförallt blir man imponerad av hur de handskas med tomatens enorma växtkraft. De växer 3-4 decimeter i veckan. På en säsong kan det bli tio meter långa stammar som nogsamt snurras runt så att de fruktbärande delarna hela tiden har fri luft mot taket.
Här blandas lite roliga sorter i lådor som snart kommer ut i en butik nära dig.
Det är uppenbarligen också en hel vetenskap att få till bra frukt utan hjälp av några som helst bekämpningsmedel. Vikentomaterna ska vara helt rena – bara tomat, mycket smak och inget annat. Och jag imponeras också över konsten att plocka dem vid rätt mognad – eftersom de blir färdiga efterhand varje dag. Och detta från april till november.
Sedan töms hela växthuset, tvättas – och en ny säsong börjar året därpå med nya plantor.