Mikael Mölstad
Årets Kock har fullt upp hela året. Klas Lindberg blev Årets Kock i slutet av januari – en värdig vinnare tycker jag som känner Klas och vet vad han går för.
Hela året fram till januari 2013 har han fullt upp med inbjudningar och olika events. Den traditionella studieresan ska gå till Tokyo tillsammans med förra årets vinnare Thomas Diedrichsen. I veckan gjorde Klas Lindberg ett gästspel på restaurang Escallier i Sturegallerian i Stockholm. Mycket välbesökt.
På Årets Kock handlade det om tre serveringar:
• Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta
• Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja samt
• Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran.
På Escallier hade Klas omskapat vinnarrätterna i följande fyra serveringar:
Så här såg salladsvarianten ut med confiterad hummer.
Hummer
• Sallad: confiterad hummer med torkad tomat och saffranskrutong.
• Råstekt: smaksatt med ingefära, blomkål, hasselnötter & soja.
Hängmörad biff
• Hällstekt: frasig lök, märgsmör & nordisk hetta
• Mörad skomakarbit: pepparrot, glacerad majrova & friterad lökrot
Detta är den hällstekta biffen med märgsmöret på knivseggen.
Jag håller med juryn som ansåg att Klas ”i knivskarp konkurrens tolkat råvarorna med stor respekt och skapat vällagade, eleganta och attraktiva rätter”.
Så här såg rätterna ut när han vann Årets Kock
– här finns också originalrecepten.