Mikael Mölstad
Jag har blivit fascinerad av japanska knivar. Ända till för 8-10 år sedan nöjde jag mig med vanliga köksknivar. Kunde inte tro att kockarnas knivhysteri var något speciellt.
Nu vet jag bättre. En bra kniv i köket ger en ny dimension åt matlagningen. Först skaffade jag en en japansk Globalkniv. Men för två år sedan önskade jag mig en kökskniv med keramiskt blad. Det ser ut som vit plast – men är otroligt skarpt. Och skärpan är fortfarande intakt.
De övriga knivarna har varit omslipning. Nu har jag dessutom förstått vilken tradition det finns i Japan av att tillverka knivar av högsta kvalitet. I helgen hade Knivakademien nämligen en utställning på NK.
Där visade man bland annat upp några knivar smidda av mästaren Okishiba Masakuni. Vilket fascinerande hantverk. En av dem kostade över 200 000 kronor – och det lär bara finna nio av hans mästerverk utanför Japan.
Knivarna längst ner är från mästaren Okishiba Masakuni. Den dyraste kostar 200 000 kronor. Det är det säkert värt med tanke på att det ligger veckor av envetet hamrande för att skapa det unika bladet.
När jag läste om honom i boken ”The Black Ships” av Pigge Hall och Johan Almling inser man hans storhet. Den som sett japanska sushikockar i arbete förstår vilken betydelse en perfekt kniv har.
På utställningen fanns också några inlånade knivar från svenskar. Stefano Catenaccis japanska kniv kostar nästan 70 000 kr. Jag tror inte han använder den till vardags.
Själv funderar jag nu på att skaffa en svart keramisk kniv. Lite dyrare än de vita – men lär hålla superskärpa i upp till tio år.