Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Har Systembolaget något att lära? (2). I den pyttelilla orten Littau finns min favoritvinhandel: Schubi Wein. I hundra år har de servat folk i Innerschweiz med vin. Under tiden har de byggt ut sin källare till massor av rum, gångar, prång och vrår. Det står och ligger vin överallt. De har till och med skyltat upp med en rundtur så man inte tappar bort sig. Det lär finnas mer än 3000 olika viner hos Schubi.

Schubi Wein utanför Luzern har funnits i över hundra år.

Ett helt rum är ägnat åt Champagne. Italienska specialiteter är också väl företrädda – liksom vin från alla världens vinländer i övrigt. Jag överdriver inte. De har en liten avdelning med mer exotiska viner också: Mexiko, Brasilien och Peru till exempel.

Mest imponerande är rummet med gamla årgångar. Här hittar du gamla godingar från 1970-talet och framåt. Schweizarna har en stor fäbless för bordeauxviner så de är också väl representerade. Här finns det mesta från Château Latour och neråt.

Ett rum är fyllt med erbjudanden av olika slag – både vin och delikatesser. Här kan man också få prova vinerna vid en disk.

Detta är mycket långt från det svenska Systembolaget.

Här är en liten bildkavalkad från Schubi Wein:

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.