Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Cafébranschen i Sverige växer så det knakar. Vi svenskar gillar verkligen kaffe och att fika. Men nu verkar intresset vara större än någonsin. Kaffebarer och konditorier blomstrar.

I förra veckan lanserades den första White Guide Café – som jag varit delaktig i. Sällan har jag träffat så många glada och lyckliga vinnare. Det är uppenbarligen en bransch där man inte får så mycket beröm annars.

Mean Coffée på Vasagatan var nominerade i priset Årets Kaffebar. Här visar de omslaget på White Guide Café – med det levande originalet på fotot bakom boken. Kul gjort.

Det delades ut priser i fem klasser. Här är vinnarna med deras motivering.

 

Årets Bästa Café

Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro

För att med exceptionella bröd och bakverk samt höga ambitioner på kaffeserveringen ha skapat ett café bortom allfarvägarna som i samspel med den traditionellt skånska miljön blivit en destination i sig.

 

Årets Konditori

Vete-Katten, Stockholm

För att ha vidmakthållit en klassisk miljö med kafferum och samtidigt utvecklat ett konditoriarbete med en inspirerande bredd av traditionella bakverk på de finaste råvarorna kombinerat med ett innovativt arbete kring praliner och choklad.

 

Årets Kaffebar

Koppi, Helsingborg

För att delvis ha startat, och i synnerhet inspirerat och utvecklat, den pågående trenden kring ursprungsbetecknat kvalitetskaffe med eget rosteri. Dessutom ett café som lockar med en levande urban miljö, engagerad personal och hemgjorda bakverk.

 

Årets Fikaställe

Rosendals Trädgårdskafé, Stockholm

För att ha skapat en i alla avseenden idyllisk, vacker och avslappnad fikamiljö – ett älskat utflyktsmål med smakfulla luncher och kaffebröd på noga utvalda och ofta egenodlade råvaror.

 

Årets Värt en Resa

Leva Kungslador, Visby

För att ha skapat en cafénjutarnas oas med egenproducerade bakverk och andra produkter i en historisk trädgårdsmiljö med familjevänlig atmosfär nära naturen.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.