Mikael Mölstad
Cafébranschen i Sverige växer så det knakar. Vi svenskar gillar verkligen kaffe och att fika. Men nu verkar intresset vara större än någonsin. Kaffebarer och konditorier blomstrar.
I förra veckan lanserades den första White Guide Café – som jag varit delaktig i. Sällan har jag träffat så många glada och lyckliga vinnare. Det är uppenbarligen en bransch där man inte får så mycket beröm annars.
Mean Coffée på Vasagatan var nominerade i priset Årets Kaffebar. Här visar de omslaget på White Guide Café – med det levande originalet på fotot bakom boken. Kul gjort.
Det delades ut priser i fem klasser. Här är vinnarna med deras motivering.
Årets Bästa Café
Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
För att med exceptionella bröd och bakverk samt höga ambitioner på kaffeserveringen ha skapat ett café bortom allfarvägarna som i samspel med den traditionellt skånska miljön blivit en destination i sig.
Årets Konditori
Vete-Katten, Stockholm
För att ha vidmakthållit en klassisk miljö med kafferum och samtidigt utvecklat ett konditoriarbete med en inspirerande bredd av traditionella bakverk på de finaste råvarorna kombinerat med ett innovativt arbete kring praliner och choklad.
Årets Kaffebar
Koppi, Helsingborg
För att delvis ha startat, och i synnerhet inspirerat och utvecklat, den pågående trenden kring ursprungsbetecknat kvalitetskaffe med eget rosteri. Dessutom ett café som lockar med en levande urban miljö, engagerad personal och hemgjorda bakverk.
Årets Fikaställe
Rosendals Trädgårdskafé, Stockholm
För att ha skapat en i alla avseenden idyllisk, vacker och avslappnad fikamiljö – ett älskat utflyktsmål med smakfulla luncher och kaffebröd på noga utvalda och ofta egenodlade råvaror.
Årets Värt en Resa
Leva Kungslador, Visby
För att ha skapat en cafénjutarnas oas med egenproducerade bakverk och andra produkter i en historisk trädgårdsmiljö med familjevänlig atmosfär nära naturen.