Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Hur får en julglögg egentligen smaka? I början av 1990-talet fanns det bara en glögg. Den hette Vinglögg, kort och gott. Eller Starkvinsglögg – om den höll 15 procent. Sedan försvann tillverknings- och importmonopolen och glöggmarknaden översvämmades av nya sorter. Vinglögg blev Blossa – men den behöll nästan sitt monopol, trots all konkurrens. Blossasmaken var ju den riktiga glöggsmaken – den som alla då vuxit upp med.

Nu har det gått nästan tjugo år sedan dess – men Blossa är fortfarande rikslikaren. Traditionens makt är stor. Men ändå har det dykt upp nya smaker som tagit för sig – och dagens unga generation kommer inte ha samma relation till den gamla Blossasmaken. Nu kan glögg smaka vanilj, choklad, whisky, rom eller cognac.

I veckan provade jag hela sortimentet av glögg. Det är en tradition så här års att vi vinskribenter lockas ner i huvudkontorets källare till provning av ”julprodukter”, som det kallas.

Glöggx2-2014

Årets stora nyheter är en Zinfandelglögg och ett sortiment med namn Goder Afton.

Nyheterna på glöggfronten är egentligen bara två: Goder Aftonglögg i flera varianter och Ripa Zinfandel Ekologisk Vinglögg. Jag ska återkomma om recensioner av dessa. Men jag kan konstatera att de inte tillfört glöggsortimenet något speciellt kvalificerat – smakmässigt.

Istället är det fortfarande trotjänarna som levererar: Blossa, Dufvenkrook och i någon mån Tégner & Son Wilckens glögg.

Det ska också sägas: det är inget stort nöje att prova glögg i mitten av oktober. Men vad måste man inte göra för er, kära läsare av SvD!

Om Vinbloggen



Välkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.

Fler bloggar