Mikael Mölstad
Den mest svenska av alla alkoholdrycker. Det fanns en tid då den främsta alkoholdrycken i Sverige hette mjöd. Under medeltiden visste få svenskar hur man gjorde öl – ännu färre kunde bränna sprit. Men kunskapen om mjödproduktion var nedärvd. Allt som behövs är honung, vatten och någon form av jäst. Det var svenskarnas vin under långa tider.
Mjöd är alltså en egen alkoholdryck – inte öl med honungssmak, som många tror. I veckan träffade jag Johan Pihl som har återskapat traditionen och kunskapen kring mjödtillverkning, För att komma så nära kunderna som möjligt skapade han företaget Mjödhamnen och byggde en mjödbuss. En egen anläggning för att kunna resa runt i Sverige och jäsa lokal honung till mjöd.
Johan Pihl reser runt i hela landet med sin mjödbuss och gör mjöd på honung från lokala biodlare.
Jag stötte på Johan och hans jäsanläggning byggd i en buss vid Höganäs saluhall i midsommar. Han hade varit där sedan början av juni för att producera mjöd från lokala biodlare på Kullahalvön. Jag provade även några av hans mjödsorter: spännande med rik smak av honung och doft av örter från binas hemområde.
Mjödhamnen har tidigare gjort mjöd från biodlingar hos Carl Georg Lie och Lars Rosenquist på Kullahalvön.
Johan har rest runt i landet på olika turnéer sedan 2010 och många av hans mjödsorter från denna lokalproducerade produktion finns på Systembolaget. Om du väljer Mjöd under Varugrupp på Systembolagets webbplats hittar du alla mjödprodukter som finns i Sverige. Mjödhamnens har både skojiga och poetiska namn som till exempel: Frukten av Hårt Arbete, Björkens Tårar, Barrskogens Nektar och Fruktad Flyt.
Dags för mjöd till sommarens grillade biffar?