Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Vin blir inte godare för att det står ett kändisnamn på etiketten. När marknadskrafterna får styra är det lätt att ta till kändisar för att sälja. Det har nu även drabbat vin-Sverige med full kraft. Just nu går det inte många veckor mellan en lansering av viner där en kändis lockar på etiketten.

Kändisvinerx2

Två av de senaste kändisvinerna är Maria Montazamis Chardonnay och Pluras Svarta Tuppen.

Är kändisviner bra? Det korta svaret är nej. Det lite längre svaret är att ett kändisvin aldrig blir prisvärt. Kändisen ska ju också ha betalt. Därmed inte sagt att alla är dåliga. Men det flesta är mediokra – och några är direkt dåliga.

Alltihop visar på vår svaghet för att få ta del av kändisens liv i vinform. Kanske känns det som man kommer dem lite närmare?

Här är min aktuella lista på kändisviner. Är det någon jag missat? Skicka ett mejl. Jag har inte tagit med Bengt Frithiofsson, bör påpekas. För det första kan han vin – och för det andra var han ingen kändis när de första vinerna kom.

Kändis-kändis: Maria Montazami

Programledare: Ernst Kirschsteiger, Per Moberg

Musik: Kent, Lasse Stefanz, Thomas Ledin, Lill-Babs, Per Gessle, Plura Jonsson

Komiker: Robert Gustafsson

Kockar: Tina Nordström, Markus Aujelay, Leif Mannerström

Min vinskribentkollega Sanna Blomquist frågar sig om kändisviner ens är lagliga.

Du kan läsa inledningen av hennes krönika här.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.